Szagolni, kopogtatni tessék!

NYAKUNKON a dinnyeszezon, legalábbis egyre több helyen lehet hazai termesztésű sárga- és görögdinnyét vásárolni. Minden családnak megvan a módszere, miként lehet kiválasztani a finom, édes, érett gyümölcsöt.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 07. 08. szombat2017. 07. 08.

Kép: Nyár dinnye gyümölcs kopogtatás vizsgálat választás görögdinnye 2012 06 23 Fotó: Kállai Márton

Szagolni, kopogtatni tessék!
Nyár dinnye gyümölcs kopogtatás vizsgálat választás görögdinnye 2012 06 23 Fotó: Kállai Márton

A jó tanácsok sokszor ellentmondanak egymásnak, de azért érdemes kipróbálni mindegyiket.

A legbiztosabb próbának régebben persze a lékelés számított, de az már tilos. Viszont a darabolva árult dinnyébe belevághat a kereskedő, s így egy falatot megízlelhetünk.


1. ALAK. Az ovális vagy kerek dinnye a jó. A deformált vagy dudoros gyümölcsön belül valami baj van: rágós, összenőtt szövetek lehetnek benne omlós, lágy, édes hús helyett.


2. SZÁR. A régóta leszedett dinnye szára szárad vagy hiányzik. A frissességről tehát a szár állapota árulkodik. Mások szerint viszont éretlen az a dinnye, amelyen túl zöld a kocsány maradványa.


3. SÁRGA FOLT. Normál esetben a dinnye szárával szembeni oldalon kell lennie egy sárgás foltnak: ezen a részen feküdt a talajon a gyümölcs. Ha nincs, két ok miatt van így: vagy éretlenül szedték le, vagy átforgatta a termelő, hogy az alsó fele is érjen. Ez utóbbi esetben jót tett a gyümölccsel. A vevő viszont nem tudja, mi legyen…


4. SÚLY. Az érett dinnye sok vizet tartalmaz. Tehát két egyforma méretű dinnye közül azt válasszuk, amelyik nehezebb, mert az a frissebb.


5. HANG. Könnyedén ütögetve, kopogtatva nem szabad úgy kongania, mint az üres hordónak. Ha mégis, akkor vagy túlérett, vagy a hosszú tárolás következtében megposhadt. Az érett dinnye hangja telt.


6. HÉJ. A jó dinnye héja sehol nem puha. A lágyság a túlérettség jele. Keménynek, de egyben rugalmasnak is kell lennie a gyümölcsnek.


7. KÓSTOLÁS. Ha mód van rá, a széléből kérjünk egy falatot a kereskedőtől. Ha ott is édes a gyümölcs, a többi része is az, ugyanis a legkevesebb cukor a szélén halmozódik fel. A kereskedő persze mindig a dinnye „szívéből” kínál falatot, de ne dőljünk be neki.


8. SZAGLÁS. Ha a dinnyét kissé megnyomjuk ott, ahol a szár levált róla, s az ujjunk könnyen belemenne, az nem jó, mert belül poshad. Ha elég kemény, jöhet az orrunk: kellemes és intenzív illatot kell éreznünk. Olyan sárgadinnyét ne vegyünk, amin rajta van a szármaradvány. S általában igaz, hogy a nagyobb dinnye a finomabb.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek