Krumpliültetés augusztusban?

Tarlóburgonyával próbálkozunk a Szabad Föld Kertjében. Gabonatarlóba ültették hajdan a másodvetésű krumplit, mely szeptemberre zsenge gumókat termett.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 08. 06. vasárnap2017. 08. 06.

Kép: cserdi bogdán lászló polgármester által vezetett munka program mely termeléssel kívánja felemelni a cigány lakosságú falu sorsát szegénység mezőgazdaság krumpli burgonya napszámos munka 2013 09 26 Fotó: Kállai Márton

Krumpliültetés augusztusban?
cserdi bogdán lászló polgármester által vezetett munka program mely termeléssel kívánja felemelni a cigány lakosságú falu sorsát szegénység mezőgazdaság krumpli burgonya napszámos munka 2013 09 26 Fotó: Kállai Márton


Mivel a család egyik kedvence az újkrumpli – az igazi, azaz diónyi vagy egy kicsit nagyobb termés –, és a tavaszi ültetésből csak két-három hétig lehet ilyet felszedni, ezért már a nyár elején és most július végén is ültettem néhány sor burgonyát. A mostaniból a termés októberig gyűjthető be, és nyár elejei ízeket idéz, miközben nem kell nagy pénzt fizetni a kofáknak. Ugyanis az újkrumpli kilója szezon előtt és után is legalább 300 forint, ha lehet egyáltalán kapni a piacon, a boltokban. Másodveteményként a burgonya nyugodtan kerülhet a hagyma, a borsó, a letermett korai zöldbab ágyásába, nincsenek közös betegségeik, kártevőik.

Azt is megfigyeltem, hogy az idén az első normális időben, áprilisban talajba került burgonyasorok leveleiről csak kora tavasszal kellett leszednem a krumplibogarakat.

A mellettük néhány méterrel kihajtott, friss – másodvetésű – burgonya hajtásait jobban kedvelték, elég volt ezeket figyelni, de e még kicsi bokrokat, hajtásokat könnyen áttekinthettem. Aztán a krumplibogárhelyzetet megoldottam három tő padlizsánnal: ha van valami, akkor ezt imádják a bogarak.

Azt a néhány tucatot, amit kézzel morzsolgattam szét, szinte kizárólag e finom zöldségnövényen találtam. Hogy a harmadvetésű, most talajba került krumplival mi lesz, még kérdés, de elméletileg a következő 60–90 napon belül kell annyi kicsiny gumót teremnie, ami fedezi az újkrumpli iránti igényünket.

Az sem mellékes, hogy amikorra a lombozata már nagyobb lesz, azaz szeptemberben jöhet sok eső, és a csapadékos, párás idő sajnos kedvez a legveszedelmesebb gombák – burgonyavész, alternária stb. – terjedésének, felszaporodásának.

Legalábbis a tavaszi vetésű burgonyáink az utóbbi években e betegségek miatt szinte mindig akkortájt vesztették el a lombjuk nagy részét. Az eredményekről kora ősszel számolunk be rovatunkban.

Ezek is érdekelhetnek