Termesszék velem! Ötlevelű akebia

Az Ötlevelű akebia (Akebia quinata) elég ritka növény nálunk. Általában kereskedésekben, csomagküldő szolgáltatóknál lehet találkozni vele. Ott pedig mindenféle hangzatos néven árulják, például: csokoládészőlő.

Zöld FöldGrosz Tamás2017. 10. 11. szerda2017. 10. 11.
Termesszék velem! Ötlevelű akebia

Tény, hogy nagyon szép virága van, és ha igazán jó helyet találunk neki, akkor rengeteg illatos virággal örvendeztet meg bennünket. Az akebia rendkívül fagytűrő (mínusz15 C fokig ! ), impozáns kúszó cserje. Származási helye a Közép-Kelet, Kína, Japán, és a Koreai-félsziget. 

Áprilistól májusig virágzik, a virág mérete körülblül 3-5 cm. A szirmaik lilásrózsaszínűek, a porzók sötétlilák vagy bíbor színűek. Melegigényes, de nem szereti a tűző napot, ezért érdemes épületek védelmébe ültetni, ahol nem szárad ki a talaj, illetve nincs túlpangó víz. A legjobb tájolás a délkeleti, ahol a szár alsó része egyáltalán nem kap napot, ajánlatos jól beérett komposztot is aláteríteni. Felső lombozata viszont jó, ha gyenge árnyékkal védett!  A szeleket pedig egyáltalán nem szereti.

Szaporítása dugványozással vagy gyökértörzs-feldarabolással lehetséges. Ültetéskor figyelembe kell venni, hogy gyorsan növő kúszó cserje, nem árt valamilyen támasztékot építeni. Levelei tenyeresen összetettek tojásdadok, ép szélűek. Színe sötétzöld, a fonák pedig kékeszöld.

Termése ehető ugyan, de nagyon keserű, enyhén kifli alakú, deresen halványlila színű. Októberben érik be. Kellemes ízű viszont a magokat körülvevő kocsonya, ami édeskés ízű. Levelei is ehetők, ecetes salátának alkalmas, de teának is ízletes. Hántolt indája kosárfonásra is alkalmas.

Ültetését főképpen azért ajánlom, mert egy kopasz falon igen jó takaró lehet ez a díszes levelű és pompás virágú növény!

Grosz Tamás  
[email protected]

Ezek is érdekelhetnek