Termesszék velem! Gileád balzsama

Gileád balzsama - Cedronella triphylla /C. canariensis/

Zöld FöldGrosz Tamás2018. 01. 06. szombat2018. 01. 06.
Termesszék velem! Gileád balzsama

Lágyszárú évelő, Afrikában illetve a Kanári szigeteken őshonos, nagyon jó illatú növény. Citrus-kámfor, illetve enyhén „férfias” mósuszillatú. Magassága: 70 cm körül, Levele hármasan fogazott szélű, fényes, lándzsa alakú. A szára: szúrós, négy élű, bordás, zöld,  a szárcsomóknál néha vöröses, a második évben kezd fásodni.  Virága: kétajkú, rózsaszín késő nyártól kora őszig virítanak, hermafrodita, így nem kell porzó hozzá. Csak növényházba ültethető, azaz nem bírja a hideget, elfagy.

Lakásban is igen jól eltartható, 10-15 fok körül, de szereti a fényt, így csak ablakban tarthatjuk! Tavasszal kell ültetni, jó vízáteresztő képességű kerti földbe. Nem szabad mélyre ültetni, így a magot csak szórjuk a földre, enyhén, kézzel lapogassuk meg, és kész is! Nem árt üveglappal, vagy fóliával takarni! Kora ősszel, dugványozással is szaporítható. A csírázás 15- 20 fokon indul meg. A cserép nagysága legyen 25-ös vagy ennél nagyobb.

Gyógyhatása: nyugtató- és antidepresszáns-hatású, jó orvosság köhögés ellen és megfázáskor, tea formában. Némi fájdalomcsillapító hatása is van, enyhíti a légzési nehézséget. Főleg a levél rügyeit használják, de a levele is jó hatású - a virág kinyílása előtt kell gyűjteni. A levélrügyekből krémet készítve ízületi fájdalmakat enyhíthetünk, sebeket, zúzódásokat gyógyíthatunk. A rügyek az aszpirin alapvegyületeként használt szalicilsavat tartalmazzák, amely kisebb fájdalmakra csillapító hatással van.  

A növény csodálatos illata önmagában elég ahhoz, hogy feltámassza a betegeket.


Grosz Tamás
[email protected]

Ezek is érdekelhetnek