Kései csúcstartók

Mindeddig késői érésük és az ebből fakadó bizonytalan beérésük volt a gátja, hogy nagyobb arányban elterjedjenek nálunk is azok a csemegeszőlő-fajták, melyeknek hatalmas fürtjeitől roskadoznak a mediterrán tájak lugasai.

Zöld FöldValló László2018. 12. 02. vasárnap2018. 12. 02.
Kései csúcstartók

Az Afuz Ali és az Itália fajtákról beszélünk, melyek oltványai beszerezhetők, és ezeket a hosszú, meleg őszök mind jellemzőbbé válásával érdemes lesz nagyobb arányban ültetni hazánkban is. Mindkettő páratlan a maga nemébe: az Afuz Ali a világ legelterjedtebb csemegeszőlője (mi is zömében ezt esszük a késő őszi időszakban, amit főként Olaszországból hozunk be), az Itália pedig a nagy fürtjei mellett finom muskotályos ízével csúcstartó a kései kínálatban. Közös jellemzőjük, hogy a szárazságot viszonylag jól tűrik, de a talajra és a tápanyagtartalomra kényesek. Késői érésük miatt telepítésük az ország déli területeire javasolható, ott is a védett, meleg fekvésben. Közepesen ugyan, de fagyérzékenyek, viszont nem rothadnak, jól szállíthatók, piaci értékük kiváló.

Az Afuz Ali a nemzetközi csemegeszőlő-kereskedelem fő fajtája. Kis-ázsiai eredetű, hazánkba valószínűleg Bulgáriából került. Tőkéje nagyon erős növekedésű, kevés számú vesszővel, ritka lombozattal, kevés zöldmunkát kér. Lugasművelésre kiváló, szálvesszős metszést igényel. Rendszerint október közepén-végén érik, kedvezőbb évjáratban korábban. Igen nagy fürtje laza, vállas, hosszú, sokáig a tőkén tartható. Egy-egy tőkén csak néhány fürt képződik, de köztük nem ritkák a kilósak sem. Ovális bogyói nagyok, teljesen beérve borostyánsárgák, a felületük hamvas, a héj vastag, de nem rágós, a hús ropogós kellemes, közömbös ízzel.

Az Itália olasz eredetű fajta, sokak szerint az ideális csemegeszőlő megtestesítője, a nemesítés csúcsa. Igen, mert fürtje szép, nagy és kívánatos, átlagosan 30 dekás, sárgásfehér, nagy bogyói húsosak, ropogósak, páratlanul finom muskotályos ízűek. Igen későn, október közepén, végén érik. Lugasművelésben és hosszú metszéssel ajánlott termeszteni.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

 

Ezek is érdekelhetnek