Műanyag a teknősgyomorban

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot brit kutatók, akik több mint száz állatot vizsgáltak meg emiatt. Az Atlanti- és a Csendes-óceánból, valamint a Földközi-tengerből kifogott minden egyes teknős gyomrában kimutattak mikroműanyag szemcséket. A leggyakoribb a mikroszál volt, ami származhat ruhából, gumiabroncsból, cigarettafilterből vagy hajózási, halászati eszközökből: kötélből, hálóból.

Zöld FöldUjlaki Ágnes2019. 02. 01. péntek2019. 02. 01.

Kép: TENERIFE, ARMEŃIME BEACH Green sea turtle trying to eat a plastic bag. It seems a jellyfish. Shot made between 3 and 4 metres deep. Biosphoto / Sergi Garcia Fernandez, Fotó: Sergi Garcia Fernandez

Green sea turtle trying to eat a plastic bag
TENERIFE, ARMEŃIME BEACH Green sea turtle trying to eat a plastic bag. It seems a jellyfish. Shot made between 3 and 4 metres deep. Biosphoto / Sergi Garcia Fernandez
Fotó: Sergi Garcia Fernandez

Még nem tudni, hogyan hatnak a teknősökre a műanyag részecskék. Kis méretük miatt úgy haladnak át a tápcsatornán, hogy nem tömítik el, mint teszik azt a nagyobb darabok. További kutatásoknak kell kideríteniük azt is, hogy az apró szemcsék miként befolyásolják a vízi élőlények szervezetét. A mikroszemcsék szennyezettek is lehetnek, a felszínükön baktériumokat, vírusokat hordozhatnak, de az is elképzelhető, hogy sejtszinten ártanak az állatoknak.

A vizsgált 102 teknősben több mint 800 szintetikus részecskét találtak, de csak a tápcsatornájuk egy részét kutatták át, így a becslések alapján akár ennek a húszszorosára is tehető az összes mikroszemcse száma. A kutatók szerint a lenyelt műanyagok valószínűleg a szennyezett tengervízből, az üledékből, a megevett állatokból és növényekből jutottak a teknősök szervezetébe. A vizsgált állatok vagy a partokra vetődve pusztultak el, vagy halászok hálóiba keveredtek. A példányokat három helyszínen gyűjtötték össze: az atlantiakat Észak-Karolinában, a csendes-óceániakat az ausztráliai Queenslandben, a földközi-tengerieket Ciprus északi részén.

FOTÓ: SERGI GARCIA FERNANDEZ, AFP-BIOSPHOTO

 

Ezek is érdekelhetnek