Hulladékmentesen, a környezet védelmében

A vidék jellegének megóvása biztosítja, hogy továbbra is igaz maradjon Hamvas Béla maximája: „A helynek nemcsak fizikája, hanem metafizikája is van, és nemcsak látvány, hanem géniusz.”

Zöld FöldVass Krisztián2020. 11. 23. hétfő2020. 11. 23.
Hulladékmentesen, a környezet védelmében

Útnak eredt a Tisztítsuk meg az országot! projekt. Civilizációs zsákutcákon átvágva halad az országos program. Ott, ahol mások a tilosban jártak. Azért, hogy tovább haladjunk, új irányt szabva a mind zöldebbé váló Magyarországnak.

A felelőtlen múlt ösvényein kanyarog majd, minden állomásán tetemre hívja a környezetpusztító közönyt.

A nemzeti parkok közül elsőként a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén, a dél-borsodi Mezőcsát határában több tíz köbméternyi szabályellenes szeméthalmot számoltak fel Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Rácz András környezetügyért felelős államtitkár jelenlétében.

A nemzeti parkoknál november 6-án megkezdett akció kampányt kezd a természetkárosítás ellen is: 2020–2022 között négy ütemben, kormányzati támogatással megtisztítja közforgalmú területeinket.

Az első ütemben – idén év végéig – a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a települési önkormányzatok mellett az állami erdészeti társaságok és nemzeti park igazgatóságok közreműködésével.

E szervezetek elsődleges feladata az illegálisan elhelyezett hulladék helyének feltérképezése és dokumentálása.

Másodsorban, hogy beazonosítsák az elszállítandó hulladék összetételét, és szükség esetén lefolytassák a kapcsolódó hatósági eljárásokat. Harmadik fokozatban össze kell gyűjtsék a felügyeletük alá tartozó területeken a törvényellenesen elhelyezett hulladékot.

Negyedik elemként gondoskodniuk kell a hulladék elszállításáról, kezeléséről és az azokhoz kapcsolódó díjak megfizetéséről. Végezetül pedig ki fogják alakítani a megtisztított területek felügyeletének és ellenőrzésének rendszerét. A program az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálásával valósul meg.

Az újonnan létrehozott HulladékRadar telefonos alkalmazással bárki, bármikor, bárhonnan bejelentheti a hatóságoknak, ha jogszerűtlen hulladékelhelyezést tapasztal vagy illegálisan lerakott hulladékra bukkan. A nemzeti park igazgatóságok a saját kezelésű területei­ken az applikáció segítségével bejelentett szemét felszámolását is elvégzik. Rend a lelke mindennek.

S hogy mindezt mennyire komolyan gondolja az Agrárminisztérium, jelzi, hogy a borsodi nyitóesemény előtt már megkezdődött a munka: a nemzeti park igazgatóságok november elejéig 27 helyszínt tisztítottak meg, összesen 195 köbméter hulladékot szállítottak el.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 49 helyszínen mintegy 1878 köbméter illegális hulladékot mért fel, majd ezt követően összeállították azon helyszínek listáját, melyeket az igazgatóság 2020. végéig fog megtisztíttatni. A táj arculatának megóvása jegyében. Méltán.

A Borsodi Mezőség ugyanis számos egyedi értékkel rendelkezik. Ezek közé tartozik a csíkos szöcskeegér, melynek kisebb az egyedszáma, mint az egyik legveszélyeztetettebb fajnak tartott óriáspandának. Ezeket a természeti értékeket, élőhelyeket és fajokat veszélyezteti az illegális hulladéklerakás, a mérgező anyagok talajba juttatása és a gyomosodás.

Ezért különleges a jelentősége a hulladékmentesítésnek. A vidék jellegének megóvása biztosítja, hogy továbbra is igaz maradjon Hamvas Béla maximája: „A helynek nemcsak fizikája, hanem metafizikája is van, és nemcsak látvány, hanem géniusz.”

Ezek is érdekelhetnek