Verseny a környezettudatosság nevében

Az őszi tanévkezdés után középiskolás tanulókból álló csapatok vethették össze tudásukat Ökocímke – környezetbarát termék témakörben.

Zöld FöldVass Krisztián2021. 01. 14. csütörtök2021. 01. 14.
Verseny a környezettudatosság nevében

Az ökotudatos szemléletformálás a nemzeti kormány kiemelt fontosságú célkitűzése. A szakminisztérium és háttérintézményei munkáját át- és átszínezi ez a fajta zöldtörekvés.

Ennek jegyében az Agrárminisztérium kezdeményező támogatásával a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszéke versenyt indított. Az őszi tanévkezdés után középiskolás tanulókból álló csapatok vethették össze tudásukat Ökocímke – környezetbarát termék témakörben. Mindezt a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. (HOI) szakmai és technikai patronálásával.

A megmérettetésen a diákok megismerhették a környezetbarát termékeket és a környezettudatos szokásokat, valamint elsajátíthatták a fenntarthatóság szemléletét. A verseny középpontjában az európai uniós ökocímke és a Környezetbarát Termék Védjegy elnevezésű, kocsánytalan tölgyet szimbolizáló hazai ökocímke, valamint az Európai Unió Környezetvédelmi Vezetési és Hitelesítési Rendszerének (EMAS) népszerűsítése állt. Mindkét rendszerhez önkéntesen lehet csatlakozni.

Az ökocímkék célja, hogy felhívják a vásárlók figyelmét a termék igazolt környezeti előnyeire, így a fogyasztók számára lehetővé válik, hogy vásárláskor a környezetet kímélő megoldást válasszák. Míg az EMAS azt a célt szolgálja, hogy a cégek és más szervezetek (például iskolák) optimalizálják a működésüket, csökkentsék a káros környezeti hatásaikat és hatékonyabban használják fel a környezeti erőforrásokat.

Tekintettel a koronavírus-járványra, a verseny első fordulója online regisztrációval, továbbá távmunkában kidolgozható és feltölthető versenyfeladatokkal indult. A kétfordulós próbatételre 75 iskolai csoport jelentkezett az ország minden tájáról. A versenyzők munkáját szakmai zsűri tette mérlegre.

A grémium munkájában az Agrárminisztérium, a HOI, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért, a Dandelion Kft., az IMSYS Kft. és a BME szakértő képviselői közreműködtek.

A döntő 2020 decemberében online platformon zajlott, ahol az első forduló összesített pontszámai alapján kiválasztott legjobb tizenegy csapat szállt ringbe. A csapatoknak részben előzetesen kidolgozható, részben pedig élesben megoldandó feladatokat kellett teljesíteniük.

Első helyen végzett a Szent László Általános Művelődési Központ csapata, második lett a Kisalföldi ASZC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum küldöttsége, a dobogó harmadik fokára pedig a Balassi Bálint Nyolc Évfolyamos Gimnáziumból érkezettek állhattak fel.

A Kő­szegi Jurisich Miklós Gimnázium, a Szegedi Tömörkény István Gimnázium és a Győri SZC Baross Gábor Közgazdasági Technikum tanulói különdíjban részesültek. Az elismerések között tárgyi nyeremény, könyvjutalom, szakmai rendezvényen való részvételi lehetőség és egy Magyarországon egyedülálló karbonsemleges autóipari tesztpálya látogatása is szerepel.

A szervező és lebonyolító szervezetek szándéka szerint a jutalmak átadására – a világjárvány elmúltával – személyes részvételű, szakmai nappal egybekötött díjátadón kerül majd sor.

Ha igazak Oscar Wilde szavai, hogy az irodalom mindig az élet előtt jár, elnyeri jelentőségét Németh László (1901–1975) gondolata: „Egy jó »középfokon« tanító tanár nyoma az életben, ha láthatatlan is, nem okvetlen kisebb, mint egy »középfokú« íróé.”

Ezek is érdekelhetnek