Kóstoljon bele a vidék ízébe!

A Vidék íze gasztronómiai magazin finom receptjei közül ajánljuk.

ABC2008. 08. 22. péntek2008. 08. 22.

Kép: Pulykazúzaleves mákos gombóccal 2008.05.28. fotó: Sárközy György

Kóstoljon bele a vidék ízébe!
Pulykazúzaleves mákos gombóccal 2008.05.28. fotó: Sárközy György

Pulykazúzaleves mákos gombóccal

Hozzávalók: 40 dkg pulykazúza • 2 sárgarépa • 2 fehérrépa • 1 vöröshagyma • só • őrölt bors • fél csokor petrezselyem zöldje.  A gombóchoz: 20 dkg burgonya • 1 evőkanál liszt • 2 evőkanál mák • 1 tojás.

A zúzát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, és bő vízben leforrázzuk. Első levét leöntjük, utána kb. 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Amikor félpuha, beletesszük a kockákra vágott sárga- és fehérrépát meg a megtisztított vöröshagymát egészben (a hagymát a végén kivesszük). A levest megsózzuk, borsozzuk, és lassan, csendesen főzzük. Közben a burgonyát megtisztítjuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, még forrón áttörjük és hagyjuk kihűlni. Belekeverjük a tojást, a lisztet meg a mákot, majd az egészet összedolgozzuk. Vizes kézzel vagy evőkanállal kis gombócokat szaggatunk a lassan fövő levesbe, és kb. 5 perc alatt kifőzzük. Apróra vágott petrezselyemmel meghintve, forrón tálaljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek