Menyasszörnyek

Láttak már olyan kisfiút, aki arról álmodozik, milyen esküvője lesz? Ha játszanak, katonának, tűzoltónak, kommandósnak, de még rockénekesnek is előbb képzelik magukat, mint apukának, pláne férjnek. Ezzel szemben a lányok már óvodáskorukban fejükre tűzik a függönyt vagy a csipketerítőt, húzzák maguk után az uszályt, és ők a szépséges menyasszonyok. Nagy többségük felnőttkorában is ezt az álmot akarja beteljesíteni. Zúg az orgona, fényárban úszik a templom, meghatott a közönség, és mindennek középpontjában ott vonul ő, a nap királynője, a menyasszony. Aztán persze nem mindig sikeredik ilyenre, aminek ezer oka lehet.

ABCUjlaki Ágnes2009. 06. 11. csütörtök2009. 06. 11.
Menyasszörnyek

A lányoknak ezt az örök vágyálmát lovagolja meg az amerikai dokumentumsorozat, amelyet korábban a Spektrum, most pedig a Zone Club vetít. Olyan esküvői készülődésekről szól, amelyeket valóságos őrületté tesz az arák folyamatos hisztije. Ezek a leányzók eltökélték, hogy az ő esküvőjük lesz minden idők legtökéletesebbje, és ennek érdekében halálra gyötrik környezetüket. Elsősorban persze a szerencsétlen fiút, aki láthatóan százszor megbánta már, hogy pont ezt a boszorkányt szemelte ki élete párjául. A menyasszörny képes sírógörcsöt kapni, mert a nyoszolyólány ruhájának pink árnyalata hajszállal eltér az elképzelttől. Képes tíz körömmel tépni a saját haját, mert nem tetszik a frizurája. Képes idegességében agyonzabálni magát, aztán meg nem beleférni a megrendelt ruhájába – s emiatt vőlegényével ordítani. Úgy általában képes mindenkivel üvöltözni, ha a legkisebb akadályt tapasztalja. És végül persze annyira túlbonyolítja a szervezést, hogy be-becsúszik néhány kisebb hiba. Amit amúgy senki sem vesz észre a násznépből, mégis alkalmat ad menyasszörnyünknek arra, hogy semmit se élvezzen élete úgymond legszebb napjából, ami miatt van ez az egész cirkusz.

Vicces, ahogy a fiúk, ezek a nagy, melák, jámbor amerikai papucsjelöltek meghunyászkodnak választott diktátoruk előtt. A filmesek miatt persze próbálják valamennyire tartani magukat, ezért néha elmotyognak egy „na, de bébi” erősségű tiltakozást, amire bébi éppúgy fütyül, mint kedvese bármely más szavára. Közismert, hogy Amerikában nőuralom van – most aztán látni, hogy alakul ki. Az ember szívesen megrázná Frank, Jack és Bob vállát: menekülj! De aztán megismerkedünk anyáikkal, anyósaikkal, húgaikkal, és világos, hogy Frank, Jack és Bob nem is sejti: lehet másképp is. Ha pedig egyszer mégis fellázadna, adhatja majd javai nagyobbik felét határozott asszonykájának. A bíróság ugyanis védi a szegény, gyenge nőt.

 

Ezek is érdekelhetnek