Kóstoljon bele a vidék ízébe!

A Vidék íze gasztronómiai magazin finom receptjei közül ajánljuk.

ABC2009. 07. 02. csütörtök2009. 07. 02.

Kép: Málnás franciakrémes sütemény édesség desszert Fotó: Habik Csaba 2009 05 29

Kóstoljon bele a vidék ízébe!
Málnás franciakrémes sütemény édesség desszert Fotó: Habik Csaba 2009 05 29

Málnás franciakrémes

Hozzávalók: • 50 dkg leveles vajastészta • 25 dkg étcsokoládé
A vaníliakrémhez: • 5 dl tej • 4 tojás • 8 dkg cukor • 1 csomag vaníliás cukor • 1 csomag vaníliás pudingpor
A málnakrémhez: • 3 dl tejszín • 15 dkg friss málna • 10 dkg cukor • 2 dkg zselatin

A vajastésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, és körülbelül 15 perc alatt a forró sütőben megsütjük. Miután kihűlt, két részre osztjuk: az egyik lesz az alja, a másikat felkockázzuk egyforma darabokra, és ezeket a kockákat a felolvasztott csokival egyenletesen bevonjuk. A másik tésztalapot egy hasonló méretű tepsibe tesszük, vagy kartonból, esetleg vastag fóliából keretet készítünk köré.

A vaníliakrémhez a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét a cukor kétharmadával kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral és a tejjel sűrű krémmé főzzük. Félrehúzzuk, és beleforgatjuk a tojáshabot. A még meleg krémet a tepsiben (vagy keretben) várakozó tésztalapra kenjük.

A málnát a cukorral összeturmixoljuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és a feloldott zselatinnal együtt összedolgozzuk a málnapürével. A rózsaszín krémet a vaníliakrémre kenjük, és ráhelyezzük a csokis lapokat – ez lesz a teteje. A süteményt a hűtőbe tesszük, és ott tartjuk, amíg megdermed. A krémest tálalás előtt a négyzetek mentén éles késsel felvágjuk, málnaszemekkel és tejszínhabbal díszítjük.

Ezek is érdekelhetnek