Emléktúra a hullámsírhoz

Az Atlanti-óceánon jéghegynek ütközött Titanic útvonalát járja végig két év múlva egy tengerjáró, fedélzetén az áldozatok hozzátartozóival. A hajó a katasztrófa századik évfordulóján, 2012. április 15-én jut el arra a helyre, ahol a Titanic elsüllyedt.

BulvárUjlaki Ágnes2010. 09. 08. szerda2010. 09. 08.
Emléktúra a hullámsírhoz

A Balmoral tengerjáró, amely az „elsüllyeszthetetlennek” tartott utasszállító pontos útvonalát követi, 2012. április 12-én indul az Anglia déli partjainál található Southamptonból, majd kiköt az észak-franciaországi Cherbourg-ban és a dél-írországi Cobh-ban – közölte az expedíciót szervező Miles Morgan Travel brit utazásszervező cég.

A Balmoral ezután az Atlanti-óceán északi részében halad tovább, és 2012. április 15-re virradó éjszaka éri el azt a helyet, ahol a Titanic nekiütközött egy jéghegynek, és 1500 utasával hullámsírba süllyedt. Az áldozatokról külön szertartáson emlékeznek meg pontosan a hajóroncs felett, amely 8 kilométeres mélységben nyugszik a tengerfenéken. A hajó ezután folytatja útját New Yorkba.

Az utasok között az áldozatok és túlélők több hozzátartozója van, közöttük Jane Allen. „Azért foglaltunk helyet, hogy megemlékezzünk rokonunkról, Thomas Pearsről, aki a Titanicon halt meg. Az özvegye túlélte” – mondta. Philip Littlejohn, a hajótörést túlélő Alexander James Littlejohn unokája szintén részt vesz az utazáson. „A nagyapám biztosan büszke lenne rá, hogy történetében a Balmoral utasai is osztoznak. Nagyon megható lesz a roncs felett állni, ahová 2001-ben lemerültem, és amelyet a nagyapám a 13. számú mentőcsónakon hagyott el” – írta a férfi az utazásszervező cég honlapján.