Megszépítő alvás

Bár nem tudjuk pontosan, miért van szükség az alvásra, abban mindenki egyetért, hogy aludni jó. Regenerálódunk, feltöltődünk és nem utolsó sorban szépülünk is egy kiadós alvás alatt.

BulvárSzabó Enikő2011. 01. 18. kedd2011. 01. 18.
Megszépítő alvás

Svéd kutatók állítják: az alvás időtartama kedvező hatással van a külsőnke. Kísérletek bizonyítják, hogy a pihent emberek szebbnek és egészségesebbnek hatnak, mint azok, akik keveset alszanak.

John Axelsson, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója huszonárom 18 és 31 év közötti férfit és nőt fényképezett le a kísérlet során, két különböző időpontban. Mindkét alkalommal ugyanúgy készítették elő és állították be őket, azzal a kéréssel, hogy az arckifejezésük is hasonló legyen. A fényképeket megnézők a kialvatlan állapotban készült fotókra alacsonyabb értékelést adtak, mint a nyolc óra alvást követően készültekre. A kutatók ebből arra következtettek, hogyaz arcon  pontosan felismerhetők az alváshiányra utaló jelek.

Az alváshiány és az egészség romlása közti összefüggést egyébként már számos kutatás bizonyította, éppúgy, mint az egészségi állapot és a vonzerő közti párhuzamot. A kutatók tehát ebben az összefüggésben látják azon képesség hátterét, hogy az emberek felismerik az alváshiányt és az kedvezőtlenül hat az értékítéletükre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek