Négy fal közt

Régi polgári családoknál németül gyakran elhangzott: „Ne a gyerek előtt!” A mai családoknál a gyermekbántalmazásnak nincs szlogenje. Pedig, mint legutóbb egy miskolci konferencián hallhattuk, olyanynyira létezik, hogy a családon belüli erőszaknak statisztikája is van. Ám egy szám – a miskolci jogi kar docense, dr. Váradi Erika szerint – csak a jéghegy csúcsa. Hogy mi van alatta, arról a résztvevők döbbenetes, külhoni portálokról letöltött filmsorokat láthattak.

Család-otthonKeresztény Gabriella2009. 06. 11. csütörtök2009. 06. 11.
Négy fal közt

Az álszemérmes magyar mentalitás szerint nem érdemes beavatkozni családi belügyekbe, ha elfajulnak a dolgok, a hivatal majd rendet teremt. Már ha megtudja, mi történik a négy fal között… A borzalmak zöme ugyanis bent zajlik, akár egy kis faluban vagy egy nagy bérházban. A felbőszült apa (a bántalmazók zöme ugyanis a férj) alkoholos mámorában nem az udvaron vagy a lépcsőházban veri agyba-főbe gyerekét, mert az például folyton ágyba pisil (talán nem véletlenül!), hanem a lakásban vágja földhöz, miután falhoz térdepelve is bevizelt. És a szülők csak másnap veszik észre, hogy már felülni sem tud az ágyban. Harmadnap pedig meghal a kórházban.

Az előbbi valós történet bűncselekményként statisztikai adat lesz. De azok az esetek csak ritkán kerülnek napvilágra, mikor egy kisgyerek a testén szúrás, vágás vagy cigarettaégés nyomaival megy iskolába. Hogy kerülheti el ez a pedagógus figyelmét?! A gyermekorvosét azért, mert hozzá el sem viszik.

A konferencián felsorolt iszonyú példákat arra szánták, hogy felrázzák a közvéleményt. Ha tudjuk, hogy gyereket ütlegelnek, kislányt molesztálnak, szólni kell! Egyet nem szabad: hallgatni róla. Megvárni, míg az ügyből kórházi zárójelentés lesz.

Ezek is érdekelhetnek