Negyed kiló arany egy gyerekért

Az anya biztos, az apa bizonytalan. Több ezer évig tartotta magát a római jogelv. Ám ma már ne higgyen benne senki! Nemcsak azért ne, mert az apa kiléte napjainkban százszázalékos bizonyossággal megállapítható, hanem azért se, mert előfordulhat, hogy egy babának két anyja van: egy genetikai és egy kihordó. Na persze nem Magyarországon! Nálunk ugyanis törvény tiltja a béranyaságot.

Család-otthonSzijjártó Gabriella2009. 10. 02. péntek2009. 10. 02.

Kép: Krio sejtbank spermabank ivarsejt 2009 03 19 Fotó: Kállai Márton

Negyed kiló arany egy gyerekért
Krio sejtbank spermabank ivarsejt 2009 03 19 Fotó: Kállai Márton

- Síelni indultak. Szörnyen aggódtam a fiamért, de elengedtem a barátjáékkal. Azt hittem, a legrosszabb, ami történhet vele, hogy eltöri a lábát – emlékszik vissza a történtekre budapesti otthonukban Pelle János, az egyik fiú édesapja. – A veszteségtől szinte eszemet vesztettem. Szemrehányást tettem magamnak, a feleségemnek és annak a másik édesanyának is, akire rábíztam a fiamat, és aki a sajátját is elvesztette. Öngyilkos akartam lenni, csak hogy szabaduljak a fájdalomtól, de ott volt a hároméves kislányunk – vele nem tehettem meg ezt.

Egy idő után a rögeszmémmé vált, hogy kell még egy gyerek. A negyvenes éveinkben jártunk, az esélyeink napról napra csökkentek. Próbálkoztunk lombikmódszerrel, nem sikerült.
Az a képtelen ötletem támadt, hogy a feleségemnek az általam laboratóriumban megtermékenyített petesejtjét egy fiatal nő testébe ültessék vissza, aki kihordja és megszüli a genetikailag tőlünk származó babát. Technikailag teljesen járható út, hiszen ugyanez történik a lombikbébiprogram során.

Akkoriban a béranyaság rendeletileg még szürke zónába tartozott: nem engedélyezték, de nem is tiltották. Külső kerületi újságokban hirdetést adtam fel, egy tucat nő „verbuválódott össze”. Racionális szempontok szerint válogattunk: legyen fiatal, többgyermekes, házas és szegény.Egy 28 éves nő mellett döntöttünk. A második házasságában, három gyerekével és a férjével egy vályogviskóban élt. Nagy szükségük volt a pénzre. Megállapodtunk – negyed kiló arany árában.

A történet folytatása, hogy megszületett-e a gyerek és mi lett a sorsa, illetve a béranyaság magyarországi és a nemzetközi szabályozásáról, szakértők kommentálásban a Szabad Föld október 2-án mgejelenő Idegen méhben című ripotjában olvashat.

Ezek is érdekelhetnek