Kit nyom az iskola terhe?

Az iskolakezdés nem csak a gyerekeknek nyűg, mert a tanulmányokkal kapcsolatos teendők egész éves feladatot rónak a családra. Ebben, úgy tűnik, jobbára csak az anyák vesznek részt. Hol maradnak az apák és nagyszülők?

Család-otthonKovács Réka2011. 09. 17. szombat2011. 09. 17.
Kit nyom az iskola terhe?

Érdekes eredményt hozott a Merlin Communications felmérése, melyben az otthoni munkamegosztást vizsgálták. Az online lekérdezés és négy kutatóintézet adatainak összevetéséből kiderült, az iskolával kapcsolatos teendőket többnyire a nők végzik. A férfiak legfeljebb az iskolába kísérésben segítenek, de azt is csak minden tizedik apa vállalja.

A többi tevékenység esetében (iskola megválasztása, tanszerek beszerzése, különórák, otthoni tanulás, szülői értekezlet) 5%-nál kevesebben válaszolták, hogy kizárólag vagy jellemzően az apa végzi el. Ennek ellenére a férfiak magabiztosak: 46,6 százalékuk szerint közepes intenzitással vesznek részt a feladatokban, 54,15 százalékuk pedig elégedett otthoni teljesítményével. Ami viszont még ennél is meglepőbb: a nők 72%-a szerint ez így normális, hiszen javarészt az ő feladatuk a gyermekkel kapcsolatos ügyek intézése.

Nincsenek mindezzel másképp a nagyszülők sem, legtöbbjük teljesen kimarad az iskolai intézni valókból – a megkérdezettek 43 százaléka szerint ugyanis a nagyszülőknek ez nem is feladata. Farkas Luca klinikai szakpszichológus, a Vadaskert Alapítvány családterápiás szakértője szerint a családi szerepek általában úgy alakulnak, hogy inkább a szülők képviselik a teljesítménnyel kapcsolatos követelményeket, s ez szerinte így is van rendjén.

Dr. Péley Bernadette, a PTE BTK Pszichológiai Intézeénekt kutatója úgy látja: a vázolt tendencia az elmúlt évtizedek során egyre erősödött, s a nagyszülők szerepe nemcsak az iskolával kapcsolatos, de az otthoni gyereknevelés terén is csökkent. Ez feltehetően a nők munkába állásának, a többgenerációs együttélés megszűnésének, az önállóságra törekvés eredménye. A nagymama korú nők és a nagypapa korú férfiak ugyanakkor általában nem vonulnak vissza a szűk családi körbe, hanem igyekeznek megtartani szokásos életvitelüket.

Ezek is érdekelhetnek