Testképzavarok Amerikában

Az ellentétek országában úgy tűnik senki nem úgy látja a saját testét, amilyen az valójában. Jelentős az elhízottak aránya, akik sokszor nem ismerik fel súlyproblémáikat, míg mások egészséges testsúlyukkal sincsenek megelégedve, és fogyni szeretnének.

Család-otthonKovács Réka2012. 07. 23. hétfő2012. 07. 23.

Fotó: Dmitry

Testképzavarok Amerikában Fotó: Dmitry

Becslések szerint az amerikaiak 35 százaléka minősül elhízottnak, mégis ezt csak 28 százalék ismeri fel, ezért az országnak nem csupán a kóros elhízással, de az egészségtelen testkép kezelésével is meg kell küzdenie.

A YouGov adatai szerint a válaszadók 21 százaléka teljesen elégedett testsúlyával, és úgy véli sem fogyásra, sem hízásra nincs szüksége. Mellettük a megkérdezettek 40 százalék mondta, hogy többnyire elégedett súlyával, de úgy érzi, néhány kiló fogyás rá férne. A két nem között nem váratlan módon a férfiak esetében nagyobb a teljesen elégedettek aránya, és a nők között vannak többen, akik többnyire elégedettek, illetve elégedetlenek önmagukkal. – olvasható az ELTE hírlevelében.

Az biztos, hogy legnagyobb hatással mi magunk vagyunk a saját testképünkre, a külső tényezők elenyésző százalékban tesznek ehhez hozzá. Ez a kor előrehaladtával pedig egyre inkább igaz: míg fiatalon érződik a hírességek befolyása, ezt a 18-29 évesek 23 százaléka véli így, addig a 65 éven felülieknek már csak 5 százalékára szerint hat a média.

Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy a fogyni vágyókat mi akadályozza, minden második megkérdezett a sportolásra szánt idő hiányát említette, minden negyedik pedig úgy érzi, nincs pénze arra, hogy konditerembe járjon. Többen említették, hogy szeretnek enni, illetve, hogy az egészséges ételeket nem találják kielégítőnek, de volt, aki genetikai örökségét, míg mások zugevésüket hibáztatták túlsúlyuk miatt.