Őszüléssel megelőzhető a rák!

A tisztes őszes halánték nemcsak a nők számára lehet ajándék, de a tulajdonosa is hasznot húzhat belőle. Kutatók már korábban kiderítették, hogy a vöröses hajszín hajlamosít leginkább a daganatos kórokra – most pedig úgy tűnik, az őszek vannak a legnagyobb biztonságban a betegséget okozó sejtkárosodásoktól.

Család-otthonPalágyi Edit2012. 08. 23. csütörtök2012. 08. 23.
Őszüléssel megelőzhető a rák!

A bőr, a haj és a szőrzet festékanyaga, a melanin egyik típusa vörös színt termel, csakhogy a gesztenyés árnyalat előállításához olyan hasznos anyagot von el a szervezetből, ami egyébként a sejtek védelmét szolgálja. Őszüléskor épp fordított a helyzet: mivel a festéktermelés nem működik rendesen, a hajszálak elfehérednek. Bár az őszbe csavarodott hajzat öregíti viselőjét, ám állatkísérletekből kiderült: azok a vaddisznók, melyek sörtéje szürkésre őszült, dacoltak a sejtkárosító ártalmakkal, és sokkal jobb egészségnek örvendtek, mint a vöröses árnyalatú szőrt viselő társaik.

Bonyolítja a helyzetet, hogy az emberek őszülését a B-vitamin hiánya is okozhatja. Érdemes hát folsavban gazdag ételeket – például banánt, spenótot, kukoricát, lencsét, májat – fogyasztani. Az örökös idegeskedés ugyancsak nem tesz jót: a növekvő stressz miatt a 30 évnél fiatalabb nők harmada talál fehér szálakat a hajában. Stílszerűen Marie Antoinette-szindrómának nevezik, ha valaki a hirtelen megrázkódtatástól megőszül, s hullik a haja – ez történt ugyanis a kivégzésére váró francia királynéval, akinek 38 évesen vették fejét a forradalmárok. Ha az őszülést a tartós aggodalom okozza, akkor bölcsebb lazítani, esetleg orvosi segítséget kérni, ekkor a folyamat ugyanis megállítható. A korán megjelenő fehér hajszálakat legtöbbször mégis családi örökségként kapjuk. De ha kicsit is hasonlítunk a vaddisznókra, nem kell mérgelődni, mert nem mindig a hanyatlás jele a deresedő halánték…

 

Ezek is érdekelhetnek