Együnk a rák ellen!

Veszélyes sejtek mindenkiben születnek, ám ezeket a szervezet „kordában tartja”, legyőzi. Azokat a népcsoportokat fenyegeti kevésbé a gyilkos kór, akik ritkán fogyasztanak húst, viszont nagy mennyiségben esznek halat, gabonát, gyümölcsöt, zöldséget.

Család-otthondf2013. 01. 10. csütörtök2013. 01. 10.

Kép: Rák, daganat elleni sejtvédő ételek italok, sült pisztráng, párolt zöldségekkel és burgonyával, és japán gyokuro asahi zöld tea 2012.11.02 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Együnk a rák ellen!
Rák, daganat elleni sejtvédő ételek italok, sült pisztráng, párolt zöldségekkel és burgonyával, és japán gyokuro asahi zöld tea 2012.11.02 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

SZÍNES ÉTELEK
A sötétzöld és sárga színű zöldségek, valamint egyes gyümölcsök – gazdag A-vitamin-tartalmuknak köszönhetően – csökkenthetik az emésztőtraktus-daganatok kialakulásának kockázatát. Fogyasszunk sok-sok répát, paradicsomot, sárgabarackot, sárgadinnyét. Salátához használjuk a sötétzöld leveleket: ugyanis minél sötétebb a levél, annál több értékes tápanyagot tartalmaz.

A rákmegelőző diétában fontos szerep jut a piros színanyagot tartalmazó zöldségeknek és gyümölcsöknek: cékla, ribiszke, áfonya, szeder, szőlő, málna, cseresznye, meggy.
A szendvicsre mindig kerüljön friss zöldség: saláta, paradicsom, uborka, répa, paprika. Használjunk bátran „szokatlan” zöldség- és gyümölcsféléket is: a kínai kel, vörös saláta, pitypang zöldje, avo¬kádó egészségvédő hatása bizonyított. A babot, lencsét, borsót akár hús helyett is tálalhatjuk, de köretként is kiválóak a megszokott burgonya-rizs helyett.

ZÖLD TEA – IGEN; ALKOHOL – NEM!
Jobb, ha lemondunk a szeszes italokról – alkalmanként egy-egy pohár vörösbor fogyasztása engedélyezett csupán. Az alkohol megnöveli a szájüregi, gége- és nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát, emellett májzsugorodáshoz vezethet, amiből könnyen májrák alakulhat ki. Azoknál a nőknél, akik naponta két vagy több pohár szeszes italt isznak, 40 százalékkal megnő a mellrák kockázata. Az alkohol ugyanis fokozza az ösztrogén termelését, s minél több van belőle a szervezetben, annál na¬gyobb a rák esélye.

A legegészségesebbek az otthon készített italok, például a citrom- és narancshéjat tartalmazó limonádé. A frissen préselt gyümölcslevek ásványvízzel hígítva kitűnő szomjoltók. A kávé, tea kerülendő, mivel ezeknek magas a koffeintartalmuk. Viszont napi 2–6 csészényi forró zöld tea rákellenes hatású és gátolja az öregedést.

HÚST CSAK ÓVATOSAN!
A húsokban lévő fehérjét nehéz megemészteni, a belekben maradó emésztetlen húsból mérgező anyagok rakódnak le. Csirke és pulyka kerülhet az étlapra, de legfeljebb hetente egyszer. Az ómega 3 zsírsavban gazdag halak különösen fontosak.

SZÉNHIDRÁTOK, TEJTERMÉKEK, NÖVÉNYI FEHÉRJÉK
A finomított és mesterséges szénhidrátok (cukrok, mesterséges édesítőszerek) helyett fogyasszunk inkább mézet, szőlőcukrot vagy juharszirupot.

A tej nyálkaképződésre serkenti a szervezetet, a nyálka pedig táplálja a daganatokat. Ha a rákos sejtek nem kapnak utánpótlást, „éheznek”. A szója- és rizstej tökéletesen pótolják a tehéntejet. Joghurt, túró, kefir, tejföl kerüljön rendszeresen az étlapra.

A teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, péksütemény az egészséges táplálkozás alapját képezi. A gabonapelyhek növelik a rosttartalmat. A müzlibe, főzelékbe szórt korpa, zabpehely, lenmag jótékony hatású, de csak bőséges folyadékfogyasztás mellett: különben puffadás, súlyosabb esetben székrekedés lehet a következmény.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek