Pattanást okoz a tej és a cukor

50 év kutatási tapasztalata alapján kijelenthető, hogy igenis van kapcsolat az étrend és a pattanások kialakulása között.

Család-otthonKovács Réka2013. 02. 21. csütörtök2013. 02. 21.

Kép: tej teszt magyar ultrapasztőrözött tartós külföldi termék mlieko 2010 05 25 Fotó: Kállai Márton

Pattanást okoz a tej és a cukor
tej teszt magyar ultrapasztőrözött tartós külföldi termék mlieko 2010 05 25 Fotó: Kállai Márton

Tudósok évtizedeken át vitáztak arról, hogy az étkezés mennyiben van hatással az egész szervezetre. Egy nemrég készült, összefoglaló kutatás az elmúlt 50 év tapasztalatait összegezte és azt találta, hogy magas glikémiás indexű ételek és a tej fogyasztása nem csupán súlyosbítja, de egyes esetekben előidézheti a pattanások kialakulását.

Mivel a probléma tinédzserek és felnőttek millióit érinti, ezért a kiváltó okot érdemes feltérképezni. A pattanások kialakulását a megnövekedett faggyútermelés és az elhalt bőrsejtek okozzák, melyek elzárják a pórusokat, így gyulladást okoznak. A faggyútermelés oka a hormonális változásokban keresendő, ezért is lehet az, hogy a tinédzserek mintegy 80 százaléka szenved a pattanásoktól. Habár a pattanás maga nem veszélyes mégis számos problémával jár: alacsony önbecsüléssel és olykor depresszióval.

A magas GI ételek növelik a hormonok szintjét, így az inzulinét is, ami így fokozott faggyútermeléshez vezet. A tej pedig a benne lévő hormonok miatt vált ki azonos hatást.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek