Mégsem olyan sós a chips?

Bíztató eredményre jutottak a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának munkatársai, akik kutatási eredményeik alapján rávilágítottak, hogy sokkal intenzívebben érzékeljük a sót, ha az az ételek felületén található.

Család-otthonKovács Réka2013. 03. 26. kedd2013. 03. 26.
Mégsem olyan sós a chips?

Mivel hazánkban a só fogyasztás igen nagy problémát jelent, ezért jelentős az eredmény, miszerint mindössze egy ezrelékét adják a vékony burgonyaszeletek a napi, bevitt sómennyiségnek.

S hogy miért érezzük akkor mégis nagyon sósnak a chipseket? Mivel a nyelvünkön található ízlelőbimbók gyorsabban és intenzívebben reagálnak a sóra, ha az, az ételünk felületén található. Míg a chipsek 1,4-1,6% NaCl-ot tartalmaznak, addig a kenyérnél ez az arány 2,6% is lehet, egyes húsipari termékekben pedig a 7%-ot is elérheti.

Magyarországon komoly problémát jelent a túlzott só fogyasztás, mely ízt azonban más anyagokkal – kálium tartalmú sóval, zöldfűszerekkel és természetes aromákat feldolgozó étel- és élelmiszertechnológiák alkalmazásával is elő lehet idézni, így csökkenthető a só mennyisége. – mondta el Szabó S. András, egyetemi tanár, a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának kuratóriumi elnöke

Átlagosan a napi ajánlott 4-5 g helyett 15 grammot is elfogyasztunk. Ezt 70 %-ban feldolgozott élelmiszerek fogyasztásával visszük be, mint a felvágottak, a pékáruk, sajtok, 10-15 %-át pedig mi adjuk ételeinkhez főzés során vagy tálaláskor, és az éves sóbevitelünknek csupán 0,1 %-át, azaz egy ezred részét visszük be burgonyaszirom fogyasztásával.

Vagyis nem a chips ropogtatással van a baj, sokkal inkább a mértékletesség hiányával. A túlzott sófogyasztás ugyanis a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának is okozója lehet.
 

Ezek is érdekelhetnek