Mire költik a gyerekek a locsolópénzt?

Bármilyen hihetetlen, de ez igen komoly kérdéseket vet fel, hiszen sok gyerek akár több tízezer forintnyi locsolópénzt is összegyűjthet Húsvét hétfőn.

Család-otthonKovács Réka2013. 03. 31. vasárnap2013. 03. 31.

Kép: Húsvéti locsolkodás Szadán az ottani népviseletben. 2007.03.31. Fotó: Bohanek Miklós

Mire költik a gyerekek a locsolópénzt?
Húsvéti locsolkodás Szadán az ottani népviseletben. 2007.03.31. Fotó: Bohanek Miklós

Számos családban ajándék helyett pénzt kapnak a gyerekek egy-egy rokontól ünnepek alkalmával, és nincs ez másként Húsvétkor sem. Mint kiderült vannak olyanok, akik akár húszezer forintot is kapnak egyetlen locsolásért. Igaz a legtöbb szülő és rokon azért ennél kevesebbet gondol, de az biztos, hogy egy locsolás „tarifája” átlagosan 500-1000 forint. Így pedig a női rokonok számától függően akár tíz-harmincezer forintra is szert lehet tenni. Ahogy a szülők beszámoltak róla, van, akinél vásári körhintázásra költik a megszerzett összeget, de olyan is akadt, ahol egy bicikli is kijött az „összelocsolkodott” pénzből.

A gyerekek úgy érzik, mivel „megdolgoztak” a pénzért, annak elköltéséről is ők dönthetnek. Ez természetesen így is van, ugyanakkor a szülők felelőssége, hogy megtanítsák gyerekeiknek, hogy előre eltervezzék mikor, mire költik a locsolkodásért összegyűlt összeget.

A szülők mellett a K&H Bank is elkötelezett, hogy minél fiatalabb korban kezdjük el megtanítani a gyerekeket a felelős, tudatos pénzügyi döntések meghozatalára. Ezért immár harmadik alkalommal, idén is megrendezésre kerül a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! általános iskolásoknak szóló pénzügyi vetélkedőt azzal a céllal, hogy a diákok minél fiatalabb korban, játékos formában ismerkedjenek meg az alapvető pénzügyi ismeretekkel. A most megszerzett tudással később lehetőségük lesz pénzügyileg is tudatos, okos döntéseket hozni, s ezzel egy teljesebb életet élni.
 

Ezek is érdekelhetnek