Alig éltek még

Számos hírcsatorna tette közzé hétfőn, hogy augusztus 5. és 10. között, egymást követően 8 koraszülött csecsemő halt meg Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülött osztályán, egyelőre nem tudni, miért.

Család-otthonKeresztény Gabriella2013. 08. 16. péntek2013. 08. 16.

Kép: Miskolc kórház szülészeti osztály újszülött csecsemő népesség szaporulat inkubátor kék fény 2011 11 15 Fotó: Kállai Márton

Alig éltek még
Miskolc kórház szülészeti osztály újszülött csecsemő népesség szaporulat inkubátor kék fény 2011 11 15 Fotó: Kállai Márton

A kórház a harmadik haláleset után jelzett és megkezdte az intézkedéseket, de a belső vizsgálat ellenére az állami fenntartású intézménynél a kormány is kötelességének tartotta kivizsgálni, mi állhat a „titokzatos” halálesetek mögött. Orbán Viktor miniszterelnök még hétfőn rendkívüli vizsgálóbizottságot állított fel Szócska Miklós egészségügyi államtitkár vezetésével, melyben részt vesz az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) vezetője is. Az államtitkár aznap este már a helyszínen megbeszélést tartott a kórházban történt halálesetekről. Véleménye szerint az osztály bezárása egy esetleges fertőzést feltételezve sem volt indokolt, mindazonáltal maradnak az elővigyázatossági intézkedések, miközben megkezdték a vizsgálatokat. (A múlt hét végén ugyanis elővigyázatossági okokból a koraszülött intenzív osztály részlegét kiürítették.)

Az államtitkár szerint vizsgálataikat mindenre kiterjedően, gondos mintavételek alapján végzik, s a pártatlanság miatt annak lezárásáig a megyei kórház főigazgató főorvosát, Csiba Gábort állásából felfüggesztették. A kormány az ügyészségen is bejelentést tett a halálesetek körülményeinek kivizsgálására, melynek együttesen leghamarabb egy-két héten belül várhatóak eredményei. Az ügyészség bevonása azért is indokolt, mert helyi sajtóinformációk szerint a gyermekeiket elveszítő szülők közül ketten már feljelentést tettek a Borsod megyei rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes ellen, s a rendőrség megindította a nyomozást. Ha az bizonyosodik be, hogy a kórház megsértette az elvárható gondosságot, az emiatt elhunyt csecsemők szülei kárigénnyel léphetnek fel a kórházzal szemben.

 

Ezek is érdekelhetnek