Gyümölcsöt, de okosan

Kihasználva a bőséges nyári választékot, a bennük lévő vitaminok, ásványi és rostanyagok, illetve magas víztartalmuk miatt érdemes naponta háromszor 20-20 deka friss gyümölcsöt elfogyasztanunk.

Család-otthon2013. 08. 12. hétfő2013. 08. 12.

Kép: Dinnyeevö gyerek gyümölcs görögdinnye egészség cukor 2011.06.22. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Gyümölcsöt, de okosan
Dinnyeevö gyerek gyümölcs görögdinnye egészség cukor 2011.06.22. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

 A gond csupán az, hogy ezt nem mindig tesszük helyesen. Ugyanis figyelembe kell venni, hogy a gyümölcsöt – nyersen, kompótként, gyümölcssalátának, krémekben, fagylaltokban, süteményekben – általában az étkezés utáni csemegének tálaljuk fel. Csakhogy a gyomor akkor még csak éppen, hogy nekifogott a főfogások megemésztéséhez, s ezek „tetejébe” kapja a desszertet. A főtt étel feldolgozásához a szervezet sok energiát használ fel, ami jócskán leköti az erőit. Az étkezés végén bekebelezett gyümölcsök ideiglenesen megrekednek, erjedésnek indulnak. Felpuffadunk, kényelmetlenül feszengünk, s mindeközben a sok értékes tápanyag csak lassan szívódik fel.

A gyümölcssaláta adja a leginkább töprengésre késztető példát, mivel a benne lévő komponensek megemésztése egymástól különböző időtartam alatt megy végbe. Táblázatunk erről az eltérésről tájékoztat. Érdemes tehát megfontolni, nem helyesebb-e, ha a gyümölcsökből amolyan könnyű előételként fogyasztanánk egy-egy adagot, figyelembe véve az összetevői és az utána következő menü emésztési nehézségi fokozatát is. Így szívesebben dolgozik a gyomor, és a bőséges lakoma a következő órák során nem okoz felesleges panaszt. 

Ezek is érdekelhetnek