Érrendszerünk őre

Barátnőm nemrég csicseriborsókrémmel vastagon megkent pirítóssal kínált, s nagyon ízlett. Tőle tudtam meg, mire is képes ez az egyszerű, de nagyszerű növény.

Család-otthonKeresztény Gabriella2014. 01. 08. szerda2014. 01. 08.
Érrendszerünk őre

Magas rosttartalmának köszönhe-tően nincs szükségünk székrekedés elleni hashajtókra, gyakori menüként csökkenti a vér koleszterinszintjét, amivel megelőzhetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Kutatások igazolták azt is, hogy a benne lévő pektin visszafogja az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a diabéteszeseknek is kedvelt eledele. Fehérjetartalma szintén magas, így időseknek, sportolóknak egyaránt javallott. Zsírban szegény, tehát a fogyókúrázóknak is előnyös étek.

Már az ókori görögök, rómaiak is szívesen fogyasztották, noha nem tudtak a jó hatásairól, majd az egyiptomiak is megismerték, és elkezdték termeszteni. Aztán a csicseriborsó a XVIII. századtól feledésbe merült, ám manapság az egészséges táplálkozás megszállott hívei ismét piedesztálra, pontosabban az étkezőasztalra helyezték. Elkészíthetjük főzeléknek, levesnek, fasírtnak, salátákba is keverhetjük, de a legnépszerűbb a csicseriborsókrém: tényleg nagyszerű az íze! Felhasználása előtt, mint a száraz hüvelyeseket általában, érdemes legalább 8-10 óráig hideg vízben áztatni, hogy felpuhuljon, így jelentősen lerövidül a főzési ideje. Az ünnepi nagy trakták után, az új év első heteiben érdemes vele a szervezetünket pihentetni. A csicseriborsó főleg biopiacokon vagy -boltokban kapható, a negyedkilós tasak 280-330, borsólisztként egy kiló 650 forint. Az internetről megrendelve házhoz is szállítják.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek