Menta, bazsalikom, rozmaring és a többiek - Fűszerkerti aratás

Kerti fűszerszámaink májustól kezdve folyamatosan „érnek”, azaz válnak alkalmassá a szedésre, a szárításra, illetve a hosszú idejű tárolásra.

Család-otthonValló László2014. 06. 14. szombat2014. 06. 14.

Kép: fűszer kert növény konyhakert rozmaring 2014 06 04 Fotó: Kállai Márton

Menta, bazsalikom, rozmaring és a többiek - Fűszerkerti aratás
fűszer kert növény konyhakert rozmaring 2014 06 04 Fotó: Kállai Márton

Mindegyikre igaz, hogy értékes illóolajai, hatóanyagai a virágzás körüli időben érik el a csúcsot, különösen akkor, ha ebben az időszakban száraz és napsütéses az idő. Az „aratás” legjobb ideje a déli, kora délutáni napszak, kiváló eszköze a rózsaolló vagy a sarló.

A levágott növénymaradványokat tágas edénybe gyűjtsük (hogy ne nyomódjanak össze). Ne használjunk nejlonszatyrot, mert benne a növény a párájában fürdik, amitől később szárításkor megfeketedhet.

Legkorábban a májusban virágzó kakukkfüvet szedhetjük meg először, majd másodszor augusztus végén. Ügyeljünk, hogy elfásodott részek ne kerüljenek a betakarítottak közé.

A citromfüvet a virágzás kezdetén, júniusban arathatjuk először, majd szeptemberben másodszor. A mintegy félméteres hajtásokat öt centiméteres tarlót hagyva vágjuk le (sarlóval), de csak a szárról leválasztott leveleket szárítsuk meg.

Hasonlóképpen takaríthatjuk be a bazsalikomot, melyet először a júliusi virágzás idején arassunk (sarlóval), tízcentis tarlót hagyva, másodszor pedig szeptemberben. (Miután a levágott növényt megszárítottuk, a fiatal hajtásokat a levelekkel együtt morzsoljuk le a vastag szárakról.)

A mentát hasonlóan aratjuk, mégpedig először közvetlenül a virágbimbók megjelenése előtt (másodszor pedig szeptemberben), ötcentis tarló meghagyásával. (Aratás után szedjük le a leveleket, s csak azokat szárítsuk meg, minthogy azok a legértékesebbek.)

A majoránnát is kétszer, júliusban és szeptember végén aratjuk. Fontos, hogy az első szedésnél ne hagyjunk öt centinél magasabb tarlót. (Szárítás után majd az egész növényt – a vastagabb részek kivételével – morzsoljuk össze apróra.)

A rozmaringot is először a virágzás kezdetén szedjük meg (másodszor pedig szeptemberben), ügyelve arra, hogy csak a zsenge (még el nem fásodott) részeketvágjuk le. (A virágzáskor szedett hajtásokról a leveleket szedjük le, s csak azokat szárítsuk meg.)

Minthogy a tárkony július elején virágzik, először akkor szedjük (másodszor pedig a fagyok előtt). A hajtásokat 10 centis csonkot hagyva arassuk le, majd szárítsuk meg.

A leszedett növényrészeket – vékony rétegben kiterítve – szellős, hűvös helyen szárítsuk, a szárítmányt jól záródó edényben tároljuk, hogy hatóanyagából ne veszítsen.

Ezek is érdekelhetnek