Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Kerti fűszerszámaink májustól kezdve folyamatosan „érnek”, azaz válnak alkalmassá a szedésre, a szárításra, illetve a hosszú idejű tárolásra.
Kép: fűszer kert növény konyhakert rozmaring 2014 06 04 Fotó: Kállai Márton
Mindegyikre igaz, hogy értékes illóolajai, hatóanyagai a virágzás körüli időben érik el a csúcsot, különösen akkor, ha ebben az időszakban száraz és napsütéses az idő. Az „aratás” legjobb ideje a déli, kora délutáni napszak, kiváló eszköze a rózsaolló vagy a sarló.
A levágott növénymaradványokat tágas edénybe gyűjtsük (hogy ne nyomódjanak össze). Ne használjunk nejlonszatyrot, mert benne a növény a párájában fürdik, amitől később szárításkor megfeketedhet.
Legkorábban a májusban virágzó kakukkfüvet szedhetjük meg először, majd másodszor augusztus végén. Ügyeljünk, hogy elfásodott részek ne kerüljenek a betakarítottak közé.
A citromfüvet a virágzás kezdetén, júniusban arathatjuk először, majd szeptemberben másodszor. A mintegy félméteres hajtásokat öt centiméteres tarlót hagyva vágjuk le (sarlóval), de csak a szárról leválasztott leveleket szárítsuk meg.
Hasonlóképpen takaríthatjuk be a bazsalikomot, melyet először a júliusi virágzás idején arassunk (sarlóval), tízcentis tarlót hagyva, másodszor pedig szeptemberben. (Miután a levágott növényt megszárítottuk, a fiatal hajtásokat a levelekkel együtt morzsoljuk le a vastag szárakról.)
A mentát hasonlóan aratjuk, mégpedig először közvetlenül a virágbimbók megjelenése előtt (másodszor pedig szeptemberben), ötcentis tarló meghagyásával. (Aratás után szedjük le a leveleket, s csak azokat szárítsuk meg, minthogy azok a legértékesebbek.)
A majoránnát is kétszer, júliusban és szeptember végén aratjuk. Fontos, hogy az első szedésnél ne hagyjunk öt centinél magasabb tarlót. (Szárítás után majd az egész növényt – a vastagabb részek kivételével – morzsoljuk össze apróra.)
A rozmaringot is először a virágzás kezdetén szedjük meg (másodszor pedig szeptemberben), ügyelve arra, hogy csak a zsenge (még el nem fásodott) részeketvágjuk le. (A virágzáskor szedett hajtásokról a leveleket szedjük le, s csak azokat szárítsuk meg.)
Minthogy a tárkony július elején virágzik, először akkor szedjük (másodszor pedig a fagyok előtt). A hajtásokat 10 centis csonkot hagyva arassuk le, majd szárítsuk meg.
A leszedett növényrészeket – vékony rétegben kiterítve – szellős, hűvös helyen szárítsuk, a szárítmányt jól záródó edényben tároljuk, hogy hatóanyagából ne veszítsen.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu