Rózsakert a bérlakásból - Igazi sikertörténet az 'Elsőként Lakhatást!' program

A Habitat for Humanity jótékonysági világszervezet 1996-tól van jelen Magyarországon. A nálunk 2013-ban indított "Elsőként Lakhatást!" program igazi sikertörténet. Célja, hogy minden ember egészséges és megfizethető otthonban élhessen

Család-otthonKeresztény Gabriella2015. 07. 26. vasárnap2015. 07. 26.

Fotó: Beres Attila

Rózsakert a bérlakásból - Igazi sikertörténet az 'Elsőként Lakhatást!' program Fotó: Beres Attila

Újpest és Kőbánya önkormányzata előtt nem ismeretlen már az "Elsőként Lakhatást!" program. A múlt évi eredmények alapján döntött a kerületek vezetősége a folytatás mellett. Tavaly a programmal öt szociális bérlakásba költöztettünk be az utcáról lakókat, kiválasztásukban családsegítő szakemberek segítettek – nyilatkozta lapunknak Újpest alpolgármestere, Nagy István. – Az ötből egy „elbukott”, de ez jó arány egy ilyen nehéz „célcsoportnál”. Idei megállapodásunkkal három szociális bérlakást újítanak fel hajléktalanoknak Újpesten, jövő évi terveikben is két lakás szerepel.

A hórihorgas, 63 éves Gábor 15 évig élt Újpesten egy erdei kunyhóban. Maga építette, hiszen ács-állványozó a szakmája. Övé a csendes mellékutca zárt  udvarán lévő három kis kertes ház egyike. A havi 10 ezres lakbér nem gond számára, már van rendes nyugdíja, de ahhoz még túl aktív, hogy tétlenkedjen. Ha adódik valahol építkezés, ő biztos besegít.

– Ez egy gyönyörű lakás! – vezet végig a házon. – Összesen 40 négyzetméter, de a szoba tágas! Szétbontottunk egy fészert, talán egy garázsfélét építek a helyére. Kocsim ugyan nincs, de fatárolónak is jó, mert gáz nem lesz a házban. Amit nem bánok, szeretem a fafűtést. Ez a felújítás életem legboldogabb élménye!

Pár hete Gáborhoz eljött Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász: ő az újpesti "Elsőként Lakhatást!" program jószolgálati nagykövete. Együtt csiszolták a nyílászárókat, pedig fájt szegénynek a válla.

Molnár Levente építésvezető tíz éve a Habitat for Humanity főállású alkalmazottja. Dolgozott az ország számos pontján, s a főváros azon kerületeiben, amelyek önkormányzatával a szervezet megállapodást kötött az Elsőként Lakhatást programra. Ő vezényli le a romos épületek felújítását. A komoly szakmunkákat alvállalkozókra bízzák, de a kézi segítséget honi és külföldi önkéntesek végzik – számukra a folyamat mindig munkavédelmi oktatással indul. Molnár úr folyékonyan beszél angolul, s kiváló emberismerő: „előre borítékolja”, ki képes megtartani a lakását, ki kerül ismét utcára, ugyanis a leendő lakóknak együtt kell dolgozniuk az önkéntesekkel. Amíg beszélgetünk, összeáll a szombatra várt háromfős önkéntes gárda. A miskolci Fülep Krisztián civilben is beruházásokkal foglalkozik, a budapesti Makó Ádám restaurátor festőművész és idegenvezető, a kaliforniai Joe Cross számítógépes szakember, ő is régi önkéntese a szervezetnek. Igaz a mondás: „Munkában ismerszik meg az ember."

Ezek is érdekelhetnek