Tanácstalanul méregeti a villanyszámlát? Nézze meg, mi minden zabálja az áramot!

REZSICSÖKKENTÉS ide vagy oda, sokan tanácstalanul méregetik az áramszámlájukat, nem értik, mi fogyaszthat ennyit az otthonukban.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 02. 07. vasárnap2016. 02. 07.

Kép: Kecskemét, 2013. január 14. Hagyományos izzó kontra energiatakarékos. Fotó: Ujvári Sándor

Tanácstalanul méregeti a villanyszámlát? Nézze meg, mi minden zabálja az áramot!
Kecskemét, 2013. január 14. Hagyományos izzó kontra energiatakarékos. Fotó: Ujvári Sándor

Ma már minden háztartás tele van elektromos készülékekkel, így alacsony fogyasztásról nem érdemes álmodozni. A fürdőszobai eszközeink a legnagyobb fogyasztók, de a konyhai gépek és a szórakoztató elektronika sem elhanyagolható mennyiségű áramot használ el. A világítás már sokat korszerűsödött az elmúlt évtizedben, lejárt a hagyományos izzók ideje. Áramfogyasztásunk negyedét ez teszi ki, itt tudunk igazán spórolni, ha ésszerűen világítunk a téli időszakban. A legkorszerűbb és energiatakarékos megoldás, ha LED-fényforrásokat használunk. Igaz, az első befektetés jelentős, de szinte elnyűhetetlenek és 80 százalékkal kevesebbet fogyasztanak.

Komoly áramfogyasztónak számít a fagyasztószekrény és a fagyasztóval kombinált hűtő. Minél régebbi típus, annál jobban hajtja a villanyórát. Egy tízéves fagyasztó háromszor annyit fogyaszt, mint egy modern készülék. Szakemberek számításai szerint négyfős háztartás esetében egy fagyasztószekrény éves szinten 420 kWh áramot használ el. Egy sima hűtőszekrény ugyanabban a háztartásban 370 kWh-t. Ha eljegesedik, akkor ennél is többet fogyaszt. A mosogatógépekhez is sok áram kell, főleg, ha félig üresen mennek. Sokan az ünnepi időszakokban szembesülnek azzal, hogy a sütés-főzésnek megnövekedett számla lesz a jutalma. A villanysütőkkel érdemes csínján bánni, és inkább egyszerre sütni többfélét, semmint ki-be kapcsolgatni.

A fürdőszobában is könnyen elszökik az áram a régi elektromos vízmelegítőknél. Ha a  mosáson szeretnénk pénzt spórolni, akkor teli gépet indítsunk el, és ne használjuk a leghosszabb programokat. A korszerű mosószereknek köszönhetően már 30 fokon is jól lehet mosni, akár rövid, 25 perces programon is. Segít, ha nem hagyjuk vízkövesedni a készüléket. Számos háztartásban használnak nagy teljesítményű hajszárítókat, hajformázókat – sok kicsi itt is sokra megy.

A nemzetközi szabályozás már száműzte a boltokból a nagy teljesítményű porszívókat, ez sem véletlen. A nyári időszakban a klímaberendezések is felkerülnek a listára. Szélsőséges esetben, ha folyamatosan megy a klíma a hőség miatt, a fogyasztása elérheti a napi 1000 forintnak megfelelő árammennyiséget is.

Akinek télen a tévé a legnagyobb szórakozása, ne lepődjön meg, ha emelkedik a számla. Minél nagyobb a képernyő, annál nagyobb a fogyasztás – öröm az ürömben, hogy egy nagy plazmatévé be is fűti a szobát.

Az Európai Unió különös figyelmet szentel az energiatakarékosságnak, a lakosság szemléletének változtatását segítő programoknak.

A jövő útja ezen a területen is az okostechnológia, az intelligens energetikai rendszerek, mérők használata lesz.

 


Zabálják az áramot - A legnagyobb áramfogyasztók listája:
- fagyasztó- és hűtőszekrények - melegvízellátás
- világítás - villanytűzhely - klímaberendezés
- szárítógép - mosogatógép - televízió
- számítógép

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek