Perelhetnének - de nem terhelik gyerekeiket, sőt, inkább ők támogatják hozzátartozóikat

Köszönik, nem kérik - Júliustól a szülőtartás új szabályozása lehetővé teszi, hogy az idősotthonok is perelhessék a hozzátartozókat, ha tartozás halmozódik fel az ápolási díjban. De csak egy évre visszamenőleg. A 24.hu megkérdezte a Fővárosi Önkormányzatot, hogy a fenntartásukban lévő (nem csak budapesti) idősotthonokban kívánnak-e élni a perlés lehetőségével.

Család-otthonMunkatársunktól2016. 12. 17. szombat2016. 12. 17.
Perelhetnének - de nem terhelik gyerekeiket, sőt, inkább ők támogatják hozzátartozóikat

 A Fővárosi Önkormányzattól eddig egyetlen intézményi ellátott sem kérte bírósági úton, hogy gyermeke részére szülőtartási kötelezettséget állapítsanak meg.

Annak, hogy ez nem történik meg, szerintük az a legfőbb oka, hogy a jogosultak nem kívánják terhelni gyermekeiket, sőt aki teheti, inkább támogatni kívánja őket, ha mással nem, hát azzal, hogy nem indít pert.

A fenntartó szerint a fellelt hozzátartozók fizetőképessége is nyitott kérdés a mai jövedelmi viszonyok mellett. Szerintük a pereskedés alkalmazásával súlyos etikai dilemmák, adminisztratív terhek, költségek hárulnak az intézményekre, amelyekkel a befolyó bevételek nem lesznek arányban.

Azon hozzátartozók, akik szüleik iránti kötelességük alapján éreznek felelősséget, az önkéntes vállalás adta jogszabályi keretek között kiveszik részüket a díjkülönbözet megfizetéséből, sok esetben olyanok is, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.

Ezek is érdekelhetnek