Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Márciusi magvetéssel könnyedén termeszthetünk mustárt, minthogy semmi extra igénye nincs. De zöldtrágyanövénynek is kiváló: amikor a legdúsabb a zöldje, a talajba forgatva gazdagítja annak tápanyagtartalmát.
Ezúttal azonban mint népszerű fűszert vesszük górcső alá. Ilyen céllal háromféle formában élünk a mustárral. Ép magját a savanyúságok, szószok ízesítésére használják; porított formában vízzel elegyítve pácokhoz adják, illetve húsokat dörzsölnek be vele. A legáltalánosabb formája azonban a mustárkrém, melynek készítésekor a mag olaját részben kivonják, ezután lisztté őrlik, majd elkeverik sóval, ecettel és különféle fűszerekkel. Az előállítás, még inkább azonban a fűszerezés változatossága adja a mustárok megszámlálhatatlan változatát. Amit a mi saját receptünk is tovább gazdagíthat, hiszen ha az őrölt mustármaghoz ízlés szerinti arányban keverünk ecetet, sót, fekete vagy fehér borsot, hagymát, tárkonyt (esetleg egy kis cukrot) vagy más fűszereket, egyedi mustárkészítményt állíthatunk elő.
A mustár mindenekelőtt ízletes fűszer, de élettani hatása is kiemelkedő: azáltal, hogy fokozza a nyál- és az emésztőmirigyek termelését, növeli az étvágyat, élénkíti az emésztést, szabályozza az anyagcserét, továbbá csökkenti a vércukorszintet.
Ezen túlmenően serkenti a vérkeringést, tisztítja az ereket, csökkenti a véralvadást, a vérrögképződést.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu