Akit az ágy is húz - Kimeríthetetlen az alvászavarok példatára

Mérgelődik a szomszéd, mennyire gyötri a telihold. Más azon kesereg, hogy megérzi a frontokat, álmatlanul forgolódik napok óta. Nyűgös a zöldséges is, zaklatottan alszik, sokszor felriad, stresszes a fagyoktól. Kimeríthetetlen az alvászavarok példatára. Még annak is lehet alvásbaja, aki nem is tud róla, mert éppen belealszik a problémába.

Család-otthonKarácsony Ágnes2017. 02. 09. csütörtök2017. 02. 09.

Kép: IVANOVO REGION, RUSSIA - DECEMBER 13, 2016: Supermoon rises over the town of Zavolzhsk. Vladimir Smirnov/TASS Đîńńč˙. Čâŕíîâńęŕ˙ îáëŕńňü. 13 äĺęŕáđ˙ 2016. Âîńőîä˙ůŕ˙ ëóíŕ íŕä ăîđîäîě Çŕâîëćńę. Âëŕäčěčđ Ńěčđíîâ/ŇŔŃŃ, Fotó: Vladimir Smirnov

Supermoon
IVANOVO REGION, RUSSIA - DECEMBER 13, 2016: Supermoon rises over the town of Zavolzhsk. Vladimir Smirnov/TASS Đîńńč˙. Čâŕíîâńęŕ˙ îáëŕńňü. 13 äĺęŕáđ˙ 2016. Âîńőîä˙ůŕ˙ ëóíŕ íŕä ăîđîäîě Çŕâîëćńę. Âëŕäčěčđ Ńěčđíîâ/ŇŔŃŃ
Fotó: Vladimir Smirnov


Dr. Várszegi Mária szegedi neurológus, alvásszakértő, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság vezetőségi tagja szerint az alvás élettani szükséglet és magatartás, komplexen kell vizsgálni. – Befolyásolja az idegrendszer állapota, a belső mechanizmusok épsége és mindenféle hormonhatás. Alvás közben kilencvenpercenként felületes és mély fázisok váltják egymást – a végén az álomszakasszal.

Ha a ciklusokban valamiért zűr támad, fáradt lesz az ébredés. Nem normális, ha valaki „ébren álmodik”, vagyis az első alvásperiódusban. Kiválthatja a kimerültség, de tünete lehet a narkolepsziának is, a hirtelen elalvásnak. Amúgy 120 olyan betegség létezik, ami valamiképp összefügg az alvással. Jól ismert az inszomnia, az alváselégtelenség. Az sem jó, ha túl sokat alszunk: ez a hiperszomnia.

A szervezetnek védelmet is nyújt az alvás. Ilyenkor termelődik a sejtek megújulásáért és a növekedésért felelős hormon, regenerálódik az immunrendszer, agyunk pedig elrendezi a napi dolgokat, tárolja az élményeket. Az alvással nem pusztán pihenünk, energiát is gyűjtünk.

Milyen a jó alvás? – Nem szabad túl későn vacsorázni, mert az agytól elvonja a vért az emésztés. Ebéd után is ez a helyzet, ám ha akkor alszunk, lopunk az éjszakából. Nálam azonban a „főbűn” ágyból tévét nézni. Hiába mondják a pácienseim, hogy tévé mellett könnyebben jön az álom. Nem igaz, ugyanis minden külső hatástól véd minket az idegrendszer, ébren tart, jelzi a fény- és hangingert is. Márpedig az elalváshoz nyugalom és teljes sötétség kell. Másfelől: a daganatos betegségek, a stroke és még a demencia kialakulásában is közrejátszhat, ha egy felnőtt hat óránál kevesebbet alszik – jegyzi meg Várszegi Mária, akitől azt is megtudjuk: egyelőre nincs a rossz alvást gyógyító szer, az altatók inkább csak egyensúlyban tartanak.

De a mozgás biztosan jót tesz alvás előtt – vetjük föl a szakértőnek. Persze, feleli, csak tudnunk kell: a séta, a sport felpezsdít, emelkedik a testhőmérséklet, és kell két-három óra, mire visszarendeződnek a hőfokok. Az esti tusolás után is szükséges még egy-két óra a lefekvésig.

Az álmosságot ugyanis az váltja ki, hogy a testhőmérséklet legalább fél fokkal csökken. Várszegi Mária tanácsa: hagyjunk időt az alvásnak, így sok mindentől megóvjuk magunkat. Ő egyébként nem szereti az ébresztőórát, mert ha valaki ingerre és nem magától ébred, mindig fáradt.

Ezek is érdekelhetnek