Biztos jel a fogtündérindex - hogy megy a családoknak?

„Kisegér, kisegér, van-e fogad hófehér? Adok neked tejfogat, hozzál nekem vasfogat.” Pár évtizede még ezzel a versikével búcsúztatták a gyerekek a kihullott tejfogaikat. Ha hozott is új fogat, egyéb ajándékkal nem kedveskedett a kisegér, ezért napjaink élelmesebb gyerekei már bőkezűbb kollégájával, a fogtündérrel alkudoznak.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 03. 08. szerda2017. 03. 08.
Biztos jel a fogtündérindex - hogy megy a családoknak?


Az angolszász országokban régi szokás – és nálunk is egyre inkább divat –, hogy a gyerekek a kipotyogott tejfogaikat éjjelre a párnájuk alá rejtik, s apró ajándékért vagy némi pénzecskéért cserébe felajánlják a fogtündérnek.

Az Amerikai Fogászati Szövetségnek arra is jutott ideje, hogy felmérje, az elvesztett fogacskák átlagára tavaly történelmi rekordot döntött: darabonként 4,55 dollárt (nagyjából 1360 forintot), mindösszesen 290 millió dollárt (85 milliárd forintot) fizetett ki a fogtündér az amerikai gyerekeknek (azaz csapolta meg a szülők pénztárcáját). A statisztika szerint az első fog a legdrágább, átlagban 5,72 dollárt ér.

A fogtündérindex egyébként jól tükrözi az amerikai gazdaság mindenkori helyzetét: minél jobban megy a családoknak, annál több pénz kerül a párna alá. A statisztikák szerint a fog ára pontosan úgy mozog, mint az 500 legnagyobb amerikai cég részvényárfolyamát mutató S&P500 index.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek