Az én képernyőm: Lelkünket simogatják

Amikor minden év végén visszatekintek az elmúlt esztendőre, végiggondolom, volt-e kedvenc műsorom. Már két alkalommal sem kellett sokat gondolkodnom: hát persze, hogy a Virtuózok! Ez a komolyzenei fiataltehetség-kutató műsor számomra megtestesíti azt, amiért érdemes televíziót nézni.

Család-otthonUjlaki Ágnes2017. 04. 14. péntek2017. 04. 14.
Az én képernyőm: Lelkünket simogatják


Tehetség, ifjúság, gyönyörű zene, izgalmas verseny – szellemi kaland, kiváló szórakozás, s igazi léleksimogató.

Pedig általában nem szeretem a gyermekversenyeket, bár Az ének iskolája nem volt rossz. De amikor alsó tagozatosok rázzák a kis popsijukat az akrobatikus rock and rollban, selypítő óvodások szavalnak, a másik meg „balettozik”, amikor zsenge testvérpár énekel szerelmes dalt, úgy, hogy láthatóan fogalmuk sincs az angol szöveg jelentéséről, amikor vékonyka kislány tekeri ki a hajlékony testét mindenféle pózba bármiféle ötlet nélkül, csak a tekerés kedvéért – akkor inkább szülői ambíciót látok és főleg műsorszerkesztési cinizmust: a nézők úgyis zabálni fogják a cukiságot.

Ezzel szemben a Virtuózok nem a cukiságra utazik, hanem az igazi tehetség felmutatására. Jött Kökény Tamás a nagybőgőjével, Váradi Gyula a hegedűjével, a Patkós lányok a hárfával. És még előző évben a klarinétos Lugosi Ali, a csodaszép zongoristalány, Gyöngyösi Ivett, s mindenekelőtt az elragadó egyéniségű Boros Misi! Ezek a gyerekek, kamaszok és fiatal felnőttek felejthetetlen perceket szereztek a nézőknek. Nem csak azzal, hogy kiválóan játszották a versenyszámukat.

A műsor készítői egyébként – okosan – olyan népszerű, fülbemászó zeneműveket adattak elő a gyerekekkel, amelyek élvezetéhez nem kell vájt fülű szakértőnek lenni, de a szépségük és hatásuk miatt bárkit képesek megszólítani. Hiszen például mindenki ismeri a Montycsárdást, vagy legalább egyes részleteit, ezért tudtuk igazán értékelni a 17 éves Kökény Tamás előadásában.

Amellett, hogy – s ez is a Virtuózok egyik nagy erénye – jó volt nézni Tamás átszellemült fiatal arcát és a tapson örvendező boldog mosolyát.

Ő egyébként az első évadban a képernyős válogatásig sem jutott el, de egyévi kemény munka után tavaly megnyerte a fődíjat és néhány hete a világ leghíresebb koncerttermében, a Carnegie Hallban lépett fel.

És Váradi Gyula, aki az első évadban izgalmában nagyot bakizott és kiesett, majd tavaly ugyanazzal a számmal óriási sikert aratott – aztán Plácido Domingo vezényelt neki. És a legszebb: ezek az események nagy karrierek első állomásai csupán.

És most, nagypénteken jön a harmadik évad!

Ezek is érdekelhetnek