Ünnepváró - Húsvét a Vidék Ízével

Megőrzött ízek - A HÚSVÉTI ASZTAL elmaradhatatlan főszereplője, mi több, ékessége a kalács. A hagyományos fonottat szeletelhetjük a sonka és a tojás mellé, a cukros-díszest kínálhatjuk a locsolóknak, a kapros-túrósra meg minden bizonnyal jól csúszik egy pohár finom bor. Ugyanabból az édes, foszlós kalácstésztából megsüthetjük valamennyit.

Család-otthonVidék íze2017. 04. 13. csütörtök2017. 04. 13.

Fotó: Habik Csaba

Ünnepváró - Húsvét a Vidék Ízével Fotó: Habik Csaba

ÉDES KALÁCSTÉSZTA
Hozzávalók:
- 66 dkg liszt - 10 dkg cukor - 1 teáskanál só - 7 evőkanál langyos víz
- 1 csomag szárított élesztő (7 g) - 2 dl langyos tej
- 2 dl langyos tejszín - 10 dkg puha vaj - 2 tojássárgája
Egy nagy tálba szórjuk a lisztet. A közepébe kis mélyedést vájunk, ide öntjük a zacskóból az élesztőt. Hintünk rá egy evőkanál cukrot, rákanalazzuk a langyos vizet. A tetejére ráhúzunk egy kis lisztet, és hagyjuk állni tíz percig, ez idő alatt felhabosodik az élesztő. Ekkor hozzáadjuk a maradék cukrot, a tejet, a tejszínt, a sót meg a két tojássárgáját, és fakanállal vagy kézzel összedolgozzuk. Lágy tésztát kell kapnunk. Ha túl híg a massza, akkor adunk hozzá még lisztet, ha túlzottan sűrű és kemény, akkor kevés langyos vízzel tudjuk lágyítani az állagát. Akkor jó, ha már nem tapad az edény falára, hanem szépen elválik tőle. Ekkor hozzáöntjük a megolvasztott langyos (de nem meleg!) vajat, és azzal ismét kidagasztjuk, míg fényes, puha tésztagombócunk nem lesz. Ekkor letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyre tesszük, hogy megkeljen. Körülbelül egy-másfél óra alatt fog a duplájára kelni. Ekkor kezdhetjük el a formázását.


További édes és sós finomságok receptjeiért keresse
a Vidék íze tavaszi különszámát az újságosoknál!

 

Ezek is érdekelhetnek