Bérnővér az ágyak mellett

Évek óta szakemberhiánnyal küzd az egészségügy, ám a Magyar Kórházszövetség minapi konferenciáján kiderült, hogy Budapesten és a vidéki nagyvárosokban a minimális elvárásokhoz képest is 30-40 százalékkal kevesebb nővér dolgozik.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 05. 18. csütörtök2017. 05. 18.

Kép: Hospice Egri Markhot Ferenc kórház és rendelöintézet beteg kórterem korhaz orvos ápoló ápolás 2015.04.22. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Bérnővér az ágyak mellett
Hospice Egri Markhot Ferenc kórház és rendelöintézet beteg kórterem korhaz orvos ápoló ápolás 2015.04.22. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Egyik oka ennek az alacsony bérezés. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint az egészségügyben elérhető fizetések csak évek múlva lesznek versenyképesek azokkal a bérekkel (250–350 ezer forintos bruttó alapilletmény, cafeteria és egyéb juttatások), amelyeket például egyes áruházláncok kínálnak a hozzájuk jelentkezőknek – adta hírül a Magyar Idők.

A kórházak úgy próbálják áthidalni a problémát, hogy mind gyakrabban kiszervezik az ápolói tevékenységet, vagyis „bérnővéreket” foglalkoztatnak. Ez azonban az egészségügyi államtitkárság szerint is veszélyes tendencia, hiszen a csupán néhány napot, néhány műszakot ellátó kölcsönzött munkaerőnek nincs helyismerete, ami pedig nélkülözhetetlen az egészségügyi intézmények biztonságos működtetéséhez.

Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár többek között az ápolók terheinek csökkentésében és a hatékonyabb munkaerő-gazdálkodásban látja a probléma megoldásának a kulcsát, mint például az ápolási idők csökkentésében, az egynapos beavatkozások számának növelésében vagy éppen az úgynevezett elkerülhető kórházi esetek számának csökkentésében, ami azt jelentené, aki nem feltétlenül igényel kórházi ellátást, azt kezeljék inkább a szak- vagy a háziorvosi rendelőkben.

Kérdés, hogy ez megoldás lesz-e a létszámhiányra. Mert a gyakorló és leendő ápolók nem a munkát sokallják, hanem a fizetést keveslik.
 

Ezek is érdekelhetnek