Étvágygerjesztő - Tejes reszelt ribizlisziruppal - Tejleves - Mákos lütyü

Család-otthonVidék íze2017. 05. 25. csütörtök2017. 05. 25.
Étvágygerjesztő - Tejes reszelt ribizlisziruppal - Tejleves - Mákos lütyü

Tejes reszelt ribizlisziruppal
Hozzávalók:
- 1 l tej - 1 vaníliarúd - só - cukor
A tésztához:
- 1 tojás - 15-20 dkg liszt
A tálaláshoz:
- ½ dl ribizliszörp - 15 dkg ribizli
A tejet felforraljuk a kettéhasított, kikapargatott vaníliával, csipetnyi sóval és kevés cukorral. A tojásból meg a lisztből egy pici sóval jó kemény gyúrt tésztát készítünk. Amikor a tej felforrt, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a tésztát, és pár perc alatt készre főzzük. A levest ezután kihűtjük. Tálaláskor minden adagra teszünk 1 marék cukrozott ribizlit és meglocsoljuk ribizliszörppel.

TIPP Mutatósabb lesz a leves, ha
a tésztát kevés ribizliszörppel rózsaszínűre
színezzük. Hidegen,
melegen egyaránt finom.


MINEK NEVEZZELEK?
A tejleves régen ismert, kedvelt étel volt. Vidékenként más-más néven terjedt el: nevezik tejbelaskának, tejbegombódának vagy tejjel metéltkének is. Valójában ugyanarról az ételről van szó, a hozzávalók megegyeznek: a reszelt tésztát, a metélt vagy laskatésztát sós vízben kifőzik, felforralt tejbe rakják, sóval-borssal ízesítik, esetleg a tésztát mindjárt a tejben főzik ki. Van, ahol kukoricagombóccal készítik: a kukoricalisztet előbb leforrázzák, kevés zsírral összegyúrják, és kis gombócokká formázva főzik ki a levesben.


Mákos lütyü
Hozzávalók:
- 5 dl tej - ½ rúd vanília - 1 citrom reszelt héja
- 2-3 evőkanál cukor - 1 db 50 dkg-os száraz kalács - 10 dkg darált mák - 8 gombóc vaníliafagylalt
A vaníliasodóhoz:
- 5 dl tej - ½ rúd vanília - 3 tojássárgája
- 4 dkg cukor - 1 csapott evőkanál liszt
A tejet a vaníliával felforraljuk, citromhéjjal, cukorral ízesítjük. A vaníliasodóhoz 4 dl tejet a vaníliával felforralunk. A tojássárgájákat a cukorral, a liszttel és a maradék hideg tejjel csomómentesre keverjük, majd habverővel a forrásban lévő vaníliás tejhez adjuk. Kevergetve forráspontig hevítjük, s amikor a krém sűrűsödni kezd, már félre is húzzuk a tűzről. A kalácsot kisebb darabokra tördeljük, és a felét lerakjuk egy tálba. Meglocsoljuk vaníliás tejjel, megszórjuk mákkal, s nyakon öntjük vaníliasodóval. Most a kalács másik fele következik, azután ismét vaníliás tej, mák, és a maradék sodó. A tetejét meghintjük cukros darált mákkal. Hagyjuk egy kicsit állni, azután tányérokra kigombócozzuk, és vaníliafagyival tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek