Távmunka: az otthon a legjobb munkahely

Ismerjük meg a távmunka előnyeit, és hátrányait! A gazdasági válság több embert kényszerít arra, hogy naponta ingázzanak munkahelyük és otthonuk között. Senkinek nem jó ez a stresszes, kimerítő állapot.

Élet-egészségBalogh Mária2009. 11. 19. csütörtök2009. 11. 19.
Távmunka: az otthon a legjobb munkahely

Katalin egy hajdú- bihari kisvárosban él, s két éve főkönyvelőként egy budai irodaközpontban talált állást. A cége a szállását nem fizeti, ezért az asszony naponta ingázott Püspökladány és a főváros között. Hajnalban még nem látta ébren három kisiskolás gyermekét, este pedig a pizsamaosztásra ért haza. Naponta közel öt órát vonatozott.

Pár hónapja azzal kereste meg főnökét, hogy szívesen átállna a távmunkára, hiszen a feladataihoz számítógép és internet kell csupán, így elegendő lenne hetente egyszer konzultációra utaznia Budapestre. A főnöke nyitott volt a javaslatra, és Katalin ma már otthon dolgozik.

Marék József programozó matematikus naponta Kisvárdáról ingázik Kőbányára. Nem talált közelebb állást a negyvenéves férfi. A távmunka szép lassan kikezdte a férfi házasságát, és mára már a gyerekek is eltávolodtak az édesapjuktól. Marék József pedig nem csak a lelki terhet viseli nehezen, hanem az ingázás okozta kimerültséget is. Egyelőre folyamatosan egyeztetnek a főnökével.

A távmunka előnyei


Dr. Hatvani Nóra jogász szerint a távmunka sok mindenre megoldás. A kötött munkaidőtől megszabaduló dolgozónak természetesen a szerződésben rögzített feladatokat maradéktalanul teljesítenie kell, de például nincs kitéve a főnök kénye-kedvének. Nincs reggeli rohanás, nincs felesleges stresszhelyzet. Aki otthon dolgozik, meghittebb kapcsolatot alakíthat ki a családtagjaival, munka közben bármikor felállhat, relaxálhat, tornázhat, étkezhet, majd folytatja a napi feladatát.

Amerikai kutatók bebizonyították, hogy a távmunkában dolgozók teljesítménye sokkal hatékonyabb, mint a munkahelyre naponta bejáróké. A távmunkát végzők, mivel maguk osztják be az idejüket, optimálisan tudják kihasználni energiájukat, egyszerre több megbízást is képesek teljesíteni, s közben önmaguk továbbképzését is megoldhatják.

A munkaadó számára előnyt jelent, hogy nem kell a dolgozó után a rezsi-, az utazási-, az étkezési-, és az irodai felszerelések költségével számolni. Sőt, helyet sem foglal a távmunkában dolgozó beosztott a cégnél, igaz a járulék költségeit épp úgy ki kell fizetni utána a vállaltnak, mint a többlet kiadással járó benti dolgozókét.

A távmunka hátrányai

A távmunka hátrányai közt tartják számon az elmagányosodást. További hátránya, hogy a dolgozó kikerül a kollégák és a főnökei látóköréből, így kinevezéseknél, fizetésemeléseknél, munkahelyi értekezleteknél és összejöveteleknél kevésbé jut a vezetők eszébe. Könnyen mellékszereplővé válhat, így karrierjét sem tudja építeni, kreativitását nehezebben tudja megmutatni.

Az otthonról dolgozók egy idő után többnyire munkafüggővé válnak, s kényszeresen azt érzik, hogy a szabadnapokon is feladatuk van, hiszen ott van az irodájuk, ahol a lakásuk. Ezt a problémát orvosolhatja, ha heti munkatervet készítenek.

Információk

Több olyan pályázat is igénybe vehető, ami a távmunkában való foglalkoztatást segíti. Egyrészt a gyes és a gyed után munkát vállalók, valamint az 50 éven felettiek, pályakezdők, illetve más hátrányos helyzetűek részére is léteznek elérhető lehetőségek. A szélhámosok megkeresését, és ajánlatait érdemes kiszűrni és kontrollálni! Ebben segít a magyar Távmunka Szövetség vagy a Tavmunkaprojekt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek