A jóga megvéd a depressziótól

A jógázás során olyan anyagok szabadulnak fel a szervezetben, amelyek javítják a közérzetet és megvédenek a depressziótól – állapították meg a Boston Egyetem kutatói.

Élet-egészségRomvári Orsolya2010. 09. 04. szombat2010. 09. 04.
A jóga megvéd a depressziótól

Tanulmányuk szerint a jógázás során egy GABA nevű aminosav szabadul fel. Ez az anyag nélkülözhetetlen az agy és a központi idegrendszer számára: segíti a test és az elme ellazulását, az izmok regenerálódását, valamint kiküszöböli a stressz káros hatásait. Az alacsony GABA szintet a depresszióval, a szorongásos betegségekkel hozzák összefüggésbe.

A kutatók két csoportot hoztak létre. Az egyiknek 12 héten át heti három órát sétálnia kellett, a másik csoport ugyanezt az időt jógagyakorlatokkal töltötte. A kutatók folyamatosan mérték a részvevők GABA szintjét, s kérdőívekkel követték nyomon az alanyok lelki állapotát. Azt találták, hogy a jógázó csoport tagjai vidámabbak voltak és kevesebbet szorongtak, mint sétáló társaik. Ez a kutatók szerint a megemelkedett GABA szintnek köszönhető.

A tudósok úgy vélik, a heti háromszori jóga már érezhetően javítja a kedélyállapotot, segít a depresszió leküzdésében. – Mindenféle testmozgás hozzájárul ahhoz, hogy az ember boldogabbnak érezze magát, de úgy tűnik, a jóga nagyobb mértékben járul hozzá a lelki állapot javításához, mint a megerőltetés szempontjából nagyjából egyenértékű gyaloglás – vélik a kutatók.

Ezek is érdekelhetnek