A kutya szőre jobb, mint a macskáé?

A kutyatartás enyhíti, a macskatartás azonban súlyosbítja az allergiás gyermekek tüneteit – állapították meg a Cincinnnati Egyetem kutatói.

Élet-egészségRomvári Orsolya2010. 09. 30. csütörtök2010. 09. 30.
A kutya szőre jobb, mint a macskáé?

A tudósok szerint a kutyák közelsége immunterápiaként hat az allergiás gyerekekre, s akár negyedével is csökkentheti az egyéb allergiák kialakulásának kockázatát. Ellenben a cicatartás inkább felerősíti az allergiás reakciókat.

A tudósok 636 csecsemőt vizsgáltak négy éves korukig, valamennyiük szülei allergiások. A gyermekeket minden évben 17 különböző allergiára tesztelték. Azt találták, hogy azoknál a kutyaallergiás kicsiknél, akiknek az otthonában volt kutya, jóval kisebb arányban alakult ki ekcéma, mint a nem kutyatartó családokban nevelkedetteknél.

Azoknál a gyermekeknél, akik a macskákra voltak érzékenyek és egy éves koruk előtt osztották meg otthonunkat cicával, négy éves korukra tizenháromszor gyakrabban alakult ki allergiás bőrbetegség, mint a macskával nem rendelkezőknél. Azoknál a gyermekeknél, akik nem voltak allergiások a macskákra, a cicatartás nem növelte a kockázatot.

A tudósok egyelőre nem tudják, hogy mi okozhatja az eltérő reakciókat, mindenesetre azt ajánlják, hogy allergiára hajlamos gyermekek esetén a szülők ezt vegyék figyelembe a házi kedvenc kiválasztásánál.

Ezek is érdekelhetnek