A szívünkért kocogunk

Élj és mozogj a szívedért! – ezzel a mottóval tartják meg az idén a Szívünk Napját. A vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére csalogatnak a Városligetbe.

Élet-egészségPalágyi Edit2010. 09. 25. szombat2010. 09. 25.
A szívünkért kocogunk

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Szív Alapítvány az idén is felkarolta a Szívünk Napja kampányt, melynek központi rendezvénye Budapesten, a Városligetben lesz. Szeptember 26-án ingyenes szűrővizsgálatok, orvosi előadások mellett szórakoztató programok is felhívják a figyelmet arra, hogy egészséges életmóddal sokat tehetünk a szívünkért. Az eseménydús nap házigazdája Barabás Éva és Dömsödi Gábor lesz.

A kardiológusok szerint akár már napi fél óra sétával sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük az infarktust, s az egyéb szív- és érbetegségeket. A mozgásszegény életmód mellett a helytelen táplálkozás és a dohányzás a legfőbb ellensége a keringési rendszerünknek. Az idei program elsősorban a testedzés szerepét igyekszik kidomborítani, ezért a közönséget például Katus Attila invitálja aerobik edzésre.

Orvosi tanácsokat kaphatnak a résztvevők, milyen életmódváltással vethetnénk gátat a szív- és érrendszeri betegségek sokasodásának, jelenleg ugyanis többen vesztik életüket ezen kórok miatt mint más halálokok miatt összesen. Szó lesz a magas vérnyomás és a kóros vércukorszint veszélyeiről, a sport hatásáról, s arról, miért kell védeni mozgással a nők szívét is.

Ezen a napon vidéki városokban – például Kecskeméten is – lesznek „szíves” programok.

Ezek is érdekelhetnek