Jótékony antibébi pirulák

A hormonális fogamzásgátlás – különösen a tabletták – megítélése a szakemberek között sem egységes. A hormontartalmú gyógyszerek egészségkárosító hatásairól már sokat olvashattunk, jótékony szerepükre azonban csak most figyeltek fel a kutatók.

Élet-egészségSzabó Enikő2010. 09. 17. péntek2010. 09. 17.
Jótékony antibébi pirulák

Az agyi verőerek tágulata (aneurizmája), amely szerencsétlen esetben kiszakadással jár és súlyos szövődményeket – nem ritkán halált – okoz, általában a változás korába lépő nőknél fordul elő. Ekkor a női nemi hormon, az ösztrogén szintje a vérben gyorsan és jelentősen csökken.

A kutatás során hatvan aneurizma-esetet vizsgáltak, ezek 65 százalékában az értágulat nem pattant szét. Valamennyi betegnél igen részletes hormonális és nőgyógyászati vizsgálat is történt, s pontosan feljegyezték, hogy a nők mikor és mennyi ideig szedtek fogamzásgátlót vagy kaptak hormonpótló kezelést. Az adatokat 4682, ilyen szempontból panaszmentes, hasonló korú nő eredményeivel hasonlították össze. Mindkét csoport tagjainak átlagos életkora 53 év volt. Jelentős különbség csak a hormonális kezelések szempontjából adódott.

A kontrollcsoport tagjainak 78 százaléka szedett valamikor hormonális fogamzásgátlót, átlagosan 5,2 évig, míg az agyi értágulat miatt kórházba kerülő nőknek csak 60 százaléka részesült ilyen kezelésben, s az időtartam is lényegesen rövidebb, 2,6 év volt. Gyakori – 44,8 százalékos – hormonpótló kezelés esetén nem fordult elő agyi értágulat, míg az ilyen okból műtétet igénylő nőknek csak 23,7 százaléka szedett hormonkészítményr.

A kutatók remélik, hogy a súlyos érelváltozások megelőzésében a vizsgálatok eredménye a segítségükre lehet. „Feltételeztük, hogy az alacsony ösztrogénszint és az értágulat valószínűsíthető összefüggése alapján kiemelhetjük azokat a nőket, akik ilyen szempontból veszélyeztetetté váltak, s megfelelő kezeléssel ezt a kockázatot csökkenteni lehet” – mondta a vizsgálat vezetője.

Ezek is érdekelhetnek