Mit árul el arcunk az egészségünkről?

A szülő legtöbbször hamar észreveszi, ha gyermekének arca sápadtabb, vagy bágyadtabb a tekintete. A felnőttek saját maguk is jól érzékelik az önmagukon látható változásokat, eltéréseket. Egy jó háziorvos azonban a betegség okát is kideríti.

Élet-egészségBalogh Mária2010. 09. 30. csütörtök2010. 09. 30.
Mit árul el arcunk az egészségünkről?

Az orvos figyeli a beteg tekintetét, hanghordozását, beszéde érthetőségét, járását, kézszorításának erősségét, arca színét, ajkakés a szemei változását, leheletét.

Az ideges, gyors pislogás a feszültség, a mélyen szunnyadó, de robbanásra kész stressz jele. A tág, többnyire csillogó  szem többnyire lázas állapot vagy a pajzsmirigy túlműködésének tünete. A piros, véreres szem lehet a kimerültség, a rossz alvás, a magas vérnyomás jele, de azt is mutathatja, hogy az illető a kelletténéll többet ül a számítógép előtt.

A szemhéj körüli ödéma vesebetegséget vagy szívelégtelenséget jelez. A szemhéjon lerakodó pici, sárgás csomók azt üzenik, hogy magas az illető koleszterinszintje, nagymértékű a zsírlerakódás a szervezetében.

A pirospozsgás arcbőr lázas állapotra utal, de ha kékes az ajak, akkor légzőszervi betegségre – például tüdőgyulladásra vagy a tüdő más jellegű kórságára – kell gondolni. Ha a pirospozsgás arcbőrhöz túlsúly és nyughatatlan viselkedés párosul, haladéktalanul ellenőriztetni szükséges a vérnyomást. A legtöbbször ilyenkor derül ki a magas vérnyomás, illetve a cukorbetegség ténye. Ha fiatalabb nőknél csak az orca pirul ki, az gyakran autoimmun betegségre utal. A változókor körül a hirtelen kipirulás a hölgyeknél azt jelzi, hogy hamarosan beköszönt a klimax.

Ha a sápadtság  túlságosan szembetűnő, az egyértelműen a kimerültség és a krónikus stressz jele. A szürkés-fakó sápadtság duzzadt arccal krónikus vesebetegséget takarhat.

Ha a sápadtság sárgás – akár a szem fehérje –, bizonyos, hogy a máj működésével vannak gondok. Amennyiben az illető arca sápadt, kékes a szája széle, s a körmei is gyakorta elkékülnek, kardiológiai vizsgálatot kér a háziorvos, mert ez a tünetegyütes szívbetegségre utal.

Ezek is érdekelhetnek