Vírus is okozhatja az elhízást

Egy új elképzelés szerint az elhízást fertőző betegség is okozhatja. A California Egyetem kutatói megállapították, hogy azok a gyerekek, akik ki vannak téve az adenovírus bizonyos törzsének, nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak, mint azok, akik nem kerültek kapcsolatba e vírussal.

Élet-egészségRomvári Orsolya2010. 09. 27. hétfő2010. 09. 27.
Vírus is okozhatja az elhízást

Jeffrey B. Schwimmer egyetemi docens és munkatársai 124 nyolc és tizennyolc év közötti gyermekben vizsgálták meg az adenovírus egy fajtájára utaló antitestek jelenlétét. Az adenovírus különböző légzőszervi és emésztőrendszeri fertőzéseket okoz, s AD36 nevű vírustörzsét hozzák összefüggésbe az elhízással.

Testtömeg-indexük alapján a vizsgálatban részt vevő gyermekek több mint fele volt túlsúlyos. A kutatók 19 gyermek szervezetében találtak AD36 antitesteket, többségük (78 százalékuk) elhízott volt. A túlsúlyos gyermekeknél nagyobb arányban – 67 gyerekből 15-ben – volt kimutatható az AD36 vírussal való érintettség, mint a nem elhízott csemetékben. Az 57 normál súlyú gyerek közül négynél mutatták ki az antitestek jelenlétét.

A fertőzött gyerekek átlagosan több mint 22 kilóval nyomtak többet, mint azok, akik nem találkoztak a vírussal. Az elhízott gyerekek csoportjában pedig a pozitív teszteredményűek átlagosan 15 kilóval voltak nehezebbek, mint a negatív eredményt mutató társaik.

− Sokan úgy vélik, hogy az extra kilók a gyerekek és a szülők hibája. A munkánk talán rávilágít arra, hogy az elhízás sokkal bonyolultabb, mint korábban gondoltuk – mondta a kutatást vezető Jeffrey B. Schwimmer.

A tudósok úgy gondolják, hogy a vírus gyorsabb szaporodásra készteti a zsírsejteket. A pontos hatás feltérképezéséhez azonban további kutatásokra van szükség. Számos kérdés tisztázatlan még: nem ismert, hogy a vírus milyen gyakran és milyen körülmények között fertőz, s hogy miért hat eltérő módon a megfertőzöttekre.

Ezek is érdekelhetnek