6 legújabb diétaszabály

A fogyás az agyban kezdődik. S ott is folytatódik, majd valahol ott is ér véget. A diétázó életét nagyon megkeseríthetik a negatív gondolatok, kezdve azzal, hogy sokan azt gondolják: úgysem sikerül. A számtalan kifogáson át, hogy miért nincs idő, lehetőség, pénz a fogyásra, egészen addig a pontig, amikor már minden egyes pluszfalat miatt csak a gyötrő bűntudatot érezzük. Vágja sutba ezeket az elméleteket és gondolkodjon tettre kész diétázóként!

Élet-egészség2011. 01. 04. kedd2011. 01. 04.
6 legújabb diétaszabály

1. Tervezzen!
Már este tervezze meg, hogy másnap mit fog enni. Tervezze meg a reggelit, ha kell, készítse el az ebédet, írja össze, ha esetleg vásárolnia kell valamit a vacsorához. Gondolja át azt is, mit fog nassolni. Van-e otthon gyümölcs, amelyet esetleg magával vihet, ha nincs, mi esik útba nap közben, hol, mit tud beszerezni. Természetesen minden esetben törekedjen arra, hogy egészséges ételeket fogyasszon. Kész tervekkel felfegyverkezve sokkal könnyebb betartani minden diétát, sokkal könnyebb az egészséges életmód szabályai szerint élni. Ha tervek, műanyag dobozok nélkül, előre készített nasik nélkül indul útnak, sokkal könnyebb elcsábulni egy-egy gyorsan megszerezhető, elfogyasztható és hizlaló fogás felé.

2. Három falatnál ne többet!
Amennyiben mégis bűnbe esne, álljon meg három harapásnál. Ha megkíván egy kis péksüteményt, kekszet, csokit, bármit, három harapásnál többet soha ne fogyasszon a bűnös ételből. Ennyitől az agya megkapja az üzenetet, miszerint vágyát kielégítették, s ekkora mennyiségtől még a diétáján sem esik csorba. Arra persze ügyeljen, hogy ne tízpercenként akadjon az útjába néhány zsírosabb falat. Alkalmanként azonban ennyi megengedhető.

3. Mindennap mérje magát!
Ez nagyban ellentmond azoknak az elveknek, miszerint a legjobb heti egy alkalommal, lehetőleg ugyanazon a napon és időpontban méredzkedni. A mindennapos mérésnél azonban nincs jobb kontroll. Ha felszalad egy kis pluszsúly, átgondolhatja, vajon mi okozhatta a többletet. Könnyen lehet, hogy csak annyi a gond, hogy este túl sok sósat evett, esetleg túl kevés folyadékot fogyasztott. Átgondolhatja azt is, állhat-e a gyarapodás hátterében hormonális, azaz menstruáció előtti puffadás vagy vízvisszatartás. Így mérlegelheti, hogy mit kell az adott napon másképp tennie. Több folyadék, több fehérje, kevesebb só vagy éppen cukor. Persze tíz-húsz dekák miatt teljesen felesleges aggódni, de a mindennapi méréssel megakadályozhatja, hogy rövid idő alatt hirtelen felszedjen pár észrevétlen kilót.

4. Gondolkodjon kicsiben és rövid távon!
A céljait ne a következőképpen fogalmazza meg: „Ebben az évben leadok harminc kilót”. Túl hosszú távon gondolkodni egyszerűen egyet jelent a sikertelenséggel. Az embernek olyan célkitűzés kell, amely során látja a fényt az alagút végén. Ha kilencven kilóról indul, vegye tervbe, hogy az első héten legalább egy kilótól megszabadul. Ha ennél többet sikerül, az csak pluszöröm. Öt kilónál vagy éppen két hétnél tovább soha ne tervezzen. Ha sikerül teljesíteni az első szakaszt, akkor már megvan a lendület és a motiváció a továbbiakhoz. De gondoljon bele. Harminc kilóhoz képest mi az az első öt? Csak arra tudna gondolni: még huszonöt kiló van hátra. Hogy hangzik? Inkább egy krémes? Na ugye! Ünnepeljen meg minden egyes apró sikert. Minden szakasz végén vegyen magának valami apróságot: egy sálat, egy karkötőt, egy illatos tusfürdőt. Vagy jutalmazza magát forró, kényeztető fürdővel. A lényeg, hogy az egyes szakaszok elzárásra kerüljenek, hogy jókedvűen vágjon bele a következőbe.

5. Ne gyötrődjön a kilengések miatt!
Fogyókúra nem létezik bűnözés nélkül. Ezt nem is lehet elvárni egyetlen egészségesen működő agytól vagy szervezettől sem. Ha egyik nap többet evett, vagy olyasmit, amit abszolút nem lett volna szabad, hát vágja sutba a lelkiismeret-furdalását. Valljon színt önmaga előtt. Akár le is írhatja, mit és mennyit evett a tiltólistáról. Vegye tudomásul és fogja fel úgy: nem baj. Kívántam és megérdemeltem. Ne csináljon ebből lelki kérdést, ne álljon a mérlegre azon gyötrődni, mennyi pluszt jelent ez – valamennyit biztosan. De kezdődik egy új nap, amely során folytathatja azt, amit elkezdett. Ne gondoljon arra, mivel kompenzálja a kilengést. Túl nagy lelki teher ez egy fogyni vágyónak. Csak végezze tovább a dolgát, ahogyan eddig. Azonban itt is hangsúlyoznánk, hogy mindez csak akkor állja meg a helyét, ha nem heti rendszerességgel történik.

6. Hagyjon fel a kifogásokkal!
Sok diéta a kifogások rendszeres gyártásán bukik el: Nincs pénzem egészséges ételekre. Nincs pénzem és persze időm mozogni. A munkám miatt nem tudok rendszeresen enni. Ha éhes vagyok, leesik a vércukrom. Most túl stresszes, fáradt, boldog, boldogtalan stb. vagyok egy szigorú diétához. Az egészségre és a fogyásra – a betegségen kívül – nincs jó kifogás. Ha valóban le akarunk fogyni, akkor az minden körülmények között sikerülni fog. Akadhatnak átmeneti megtorpanások, ilyenkor legyen cél a már elért súly megtartása, hogy majd újonnan szerzett lendülettel innen lehessen folytatni az utat. Ha a kifogások ördöge suttogna a fülébe, keressen kifogást a kifogásra. Hogyan? Valahogy így: Kijelentés::  „Nincs időm mozogni.” Válasz: Sétálhatnék egyet reggel vagy este, vacsora után.” Kijelentés: „Nincs pénzem egészséges ételekre.” Válasz: „Hm, vajon mi kerül többe? Egy tábla csoki vagy két alma?”
Ennyi az egész. Feleseljen önmagával!

Ezek is érdekelhetnek