Anyatejjel táplált babák előnyben

A szoptatás kedvező egészségi és lélektani hatását már régebben bebizonyították. Most ausztrál kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy iskolai eredményeik is jobbak azoknak, akiket édesanyjuk legalább hat hónapig szoptatott.

Élet-egészségSzabó Enikő2011. 01. 09. vasárnap2011. 01. 09.

Kép: KecskemŽt, 2009. ‡prilis 22. Egy vŽdÎ seg’tkezik egy kismam‡nak śjszźlštt csecsemÎjŽt szoptatni. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Anyatejjel táplált babák előnyben
KecskemŽt, 2009. ‡prilis 22. Egy vŽdÎ seg’tkezik egy kismam‡nak śjszźlštt csecsemÎjŽt szoptatni. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A vizsgálat során tízéves gyerekek képességeit vizsgálták matematikából, olvasásból, írásból, valamint az angol nyelvben szokásos betűzésből (helyesírásból). Azoknak a gyerekeknek az eredményei, akiket anyukájuk legalább hat hónapig szoptatott, jobbak voltak, mint a rövidebb ideig, vagy egyáltalán nem szoptatott társaiké.

Érdekes, hogy a fiúknál erőteljesebb hatást tapasztaltak, mint a lányoknál. Ennek oka valószínűleg az, hogy a fiúk érzékenyebben reagálnak arra az anyai figyelemre, melyet a szoptatás révén kapnak.

A kutatásba mintegy ezer gyereket vontak be a magzati lét 18 hetes korától egészen a gyerek tíz éves koráig.
A vizsgálattal megerősítették azt a korábban már felismert tényt, hogy az anya és a csecsemő között a szoptatás kapcsán kialakuló kötődés támogathatja a gyerekek fejlődését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek