Egészségvédő fűszer az oregánó

Nemcsak remek ízük, de betegségmegelőző hatásuk miatt is érdemes használni számos fűszert. Az oregánó is egészségvédő hatású.

Élet-egészségPalágyi Edit2011. 01. 22. szombat2011. 01. 22.
Egészségvédő fűszer az oregánó

Nemcsak azért kedveljük a fűszereket, mert ízletessé teszik az ételt, de többet érdemes használni egészségvédő hatásuk miatt is. Az oregánóról például a minap közzétették, hogy amerikai mikrobiológusok kutatása szerint a használata 78 százalékban csökkenti a hús grillezésekor keletkező káros mérgező vegyületek mennyiségét. Sőt, megakadályozza a húsban a betegséget okozó coli baktériumok elszaporodását is.

Az olasz ételekből is ismert oregánó eredetileg Délnyugat-Ázsiából és Észak-Afrikából származik. Görög eredetű neve azt jelenti: a hegyek öröme. Már az egyiptomiak gyógynövényként hasznosították, a középkorban pedig a boszorkányok távol tartására is bevetették. A szurokfű néven ismert növény természetes antibiotikumként is hatásos.

Manapság kapható a növényből nyert oregánó olaj, mely többek közt nyugtatja az idegeket. Hatóanyaga, a kavakrol erős fertőtlenítő hatású. Még a gombásodás kezelésére is bevethető. Emellett gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatásáról is híres e népszerű fűszer. Torokgyulladás, köhögés, nátha, szájfertőzés ellen áldásos. A paradicsommártások kedvenc ízesítőjéből, az oregánóból tea is készíthető: az emésztési panaszokat enyhíti, de görcsoldóként is beválik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek