Vérnyomásra megy a pöfékelés

Világszerte emberek millió szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben, sokaknak okoz problémát a magas vérnyomás. Kutatók szerint e betegségek kialakulását már gyerekkorban megalapozzuk, ezért a megelőzését lehetőleg minél korábban kell elkezdenünk.

Élet-egészségSzabó Enikő2011. 01. 26. szerda2011. 01. 26.
Vérnyomásra megy a pöfékelés

Német óvodások fizikai és szellemi fejlődését mérték fel szakemberek. A vizsgált gyerekek 28 százalékának legalább egy szülője, 12 százalékuknak mindkét szülője dohányzott.

A felmérés szerint a dohányos szülők gyerekei a vérnyomásértéket tekintve a felső 15 százalékba tartoztak még akkor is, ha adataikat korrigálták a testtömeg és a szülői magas vérnyomás hatásával.

A számítások szerint azoknál a gyerekeknél, akik hosszú időn át belélegezték a szülők cigarettafüstjét, 21 százalékkal nagyobb volt a magas vérnyomás kialakulásának veszélye. Különösen növelte a kockázatot, ha az anya dohányzott, mert ő általában otthon tette, míg az apák jellemzően a munkahelyen cigarettáznak.

Természetesen az elhízás és a szülői magas vérnyomás is jelentősen befolyásolja, hogy egy-egy gyereknél kialakul-e a magas vérnyomás. A kutatók szerint azonban a dohányzás az a befolyásoló faktor, amelyen talán a legkönnyebb változtatni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek