Csak azt az egy-két falatot…

A főtétkezések között sokszor csak bekapunk egy-két falatot, mert az úgysem számít. De ha nem figyelünk a mennyiségre, könnyen romba dönthetjük a diétánkat.

ÉletstílusKovács Réka2008. 11. 02. vasárnap2008. 11. 02.
Csak azt az egy-két falatot…

BANÁN
Az egyik legkedveltebb nass, de miután egy banánban kb. 150 kcal található, egyszerre csak egyet együnk belőle. Jó választás, mert laktató és sok szénhidrátot, káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, nyomelemeket, a glukóz feldolgozásához szükséges enzimeket, A-, B- (B6-vitamint igen nagy mennyiségben) és C-vitamint tartalmaz.

TELJES KIŐRLÉSŰ MUFFIN
Lehetőség szerint tízóraira fogyasszuk egy darabot, és csak teljes kiőrlésű lisztből készültet, mert a finomlisztből készült muffintól egy hónap alatt is akár egy kilót hízhatunk.

PARADICSOM+FETA SAJT
Nagyon egészséges csipegetnivaló. Egy paradicsom mellé kb. 5 dkg feta sajtot daraboljunk fel és locsoljuk meg egy kávéskanálnyi olívaolajjal, ízesítsük borssal.

MANDULA+ASZALT GYÜMÖLCS
A magok és az aszalt gyümölcsök nagyon egészségesek, de csak mértékkel, hiszen jelentős mennyiségben tartalmaznak zsírokat és koleszterint. Egy teáskanál natúrmandulához két teáskanál szárított gyümölcs javallott.

FAGYLALT
A legkedveltebb desszertek egyike, de a diétába maximum hetente egyszer 1 gombóc gyümölcsfagyi fér bele (és semmiképp sem tölcsérből!). Ha tej- és cukormentes fagyit választunk, akkor 2 gombóc is belefér.

TEJESKÁVÉ
Sokan úgy gondolják, hogy a tejeskávé laktat és nem is hizlal. Igaz, de csak akkor, ha nincs benne cukor, méz, tejszín és zsírszegény tejből készült. A legoptimálisabb, a napi egy bögre kávé, függők esetében két bögre, zsírszegény tejből, cukor nélkül, vagy édesítővel, tejszín helyett tejhabbal.

EPER
Egyszerre 10-12 dkg legyen az adag, lehetőleg cukor és tejszínhab nélkül.

FEKETE CSOKOLÁDÉ
Az étcsokik fogyasztását magas antioxidáns hatása miatt a legszigorúbb diéták alatt is engedélyezik, de emellett nem elhanyagolandó endorfin-termelő hatása sem, amivel könnyebben átvészelhető a diéták nehezebb időszaka. Hetente kétszer-háromszor öt kockánál ne fogyasszunk többet.

SAJT
Egy-két szelet sajt fogyasztása paprikával vagy paradicsommal, ideális délutáni nass. De csakis sovány sajt ajánlott, mint például a mozzarella, a joghurtos- vagy a light kockasajtok.

JOGHURT
Egészséges és tápláló. Naponta egy-két alkalommal egyszerre 2 dl fogyasztása ajánlott, lehetőleg light, vagy zsírszegény változatból.

SÁRGADINNYE
Húsa sok vizet tartalmaz, de ezen kívül béta-karotinban is gazdag. Kitűnő méregtelenítő, vízhajtó hatású, ezért érdemes délelőtt fogyasztani. Egy adagnak a kisebb dinnye fele felel meg.

További érdekességeket és a legjobb őszi recepteket az Extra Finomságok 2008/5. számában találja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek