A 6 legjobb étel férfiaknak

Nem csak a nőket érdekli, mit mutat a tükör és hol áll meg a mérleg a nyelve. A férfiak is elidőznek a kirakatüvegek előtt, ők is megrémülnek, ha nem éri be őket a nadrág. Ahogyan az urak megcsodálnak egy csinos nőt, bizony, a hölgyek tekintete is megakad egy kidolgozott felsőtesten.

Életstílus2009. 03. 18. szerda2009. 03. 18.
A 6 legjobb étel férfiaknak

Természetesen a külső nem minden. Egyre több férfinak van igénye –

nagyon helyesen – a jó külső mellett a belső egészségre is, hiszen ép testben ép

lélek. Az alábbiakban szereplő hat étel elengedhetetlen a meglett férfiember

étrendjéből. Nem csak a testsúlynak, de az önbizalomnak, a vitalitásnak

és az agyműködésnek is jót tesznek ezen étkek. Fogyassza napi

rendszerességgel, sőt az sem baj, ha a kedvese is megkívánja az

egészséges táplálékokat!

Szardínia, a szív egészségéért
A

szardínia az egyik legtöbb ómega-3 zsírsavat tartalmazó étel. A

legjobb, ha nem a konzervváltozatot vásároljuk, hiszen úgy igazán

minőségi és tiszta halhoz jutunk. Sajnos, ez a drágább verzió, de így

biztosan adalékanyag-mentes ételt teszünk az asztalra. A konzerv

olcsóbb, de ebből is igyekezzünk minőségi szardíniát vásárolni.

A szardínia magas proteintartalma és alacsony

telítettzsírsav-mennyisége miatt igazán szívbarát étel, egy adag fedezi

az egész napra szükséges kalciummennyiséget is. Ha konzervet veszünk,

igyekezzünk sómenteset választani! Készíthetünk belőle halkrémet vagy

salátát is.

Szardíniakrém
Hozzávalók 4 személyre:
2

szardíniakonzerv; 1 szál friss vagy 1 ek. szárított rozmaring, 2 dl

joghurt; 10 dkg vaj; kevés light majonéz; cseppnyi citromlé; só, bors.
Elkészítés
A

szardíniáról öntsük le a levet és villával alaposan törjük össze.

Keverjük habosra az előzőleg a hűtőből kivett vajjal. Adjuk hozzá a

joghurtot és egy nagyon kevés majonézt. Fűszerezzük sóval, borssal és

rozmaringgal, majd az egészet dolgozzuk össze. A legvégén csepegtessünk

rá pár csepp citromlevet. Pirítóssal tálaljuk.

Szardíniasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
25

dkg szardínia vagy 2 szardíniakonzerv; 20 dkg főtt burgonya; 20 dkg

zöldborsó; 20 dkg sárgarépa; 1 ek. mustár; 2 ek. natúr joghurt; citrom

leve; só; bors.
Elkészítés:
A burgonyát, a répát kockákra vágjuk

és a zöldborsóval együtt feltesszük főni. Ha megpuhult, leszűrjük,

lehűtjük, a szardíniát villával összetörjük. (Ha konzerv, a levét

lecsepegtetjük.) A szardíniát összekeverjük a zöldségekkel, leöntjük a

joghurttal, hozzákeverjük a mustárt, majd sóval, borssal ízesítjük.

Hűtőben érleljük egy-két órán keresztül, majd hidegen tálaljuk.

Mogyoró­, a prosztata egészségéért
A

mogyorófélék, kiváltképpen a brazil mogyorók, igen gazdagok szelénben.

Ennek az ásványi anyagnak köszönhetően előzhetik meg a férfiak a

prosztatarák kialakulását. Sajnos, a szelén mérgező is lehet, ha 400

mikrogrammnál nagyobb mennyiség kerül a szervezetbe. Ez a veszély

azonban a mogyorófélékkel kapcsolatban nem fenyeget. A brazil

mogyorónak ugyan magas a szeléntartalma, de egy adag így sem tartalmaz

többet 100 mikrogrammnál. Egy-két szem brazil mogyoró, elkeverve más

rágcsálnivalóval, tökéletes védelem lehet a prosztata számára.

Szójabab, a jó hangulatért
A

jó hangulat sok mindenért felelős. Amennyiben pozitívan állunk az élet

dolgaihoz, jobban tudjuk kontrollálni étkezési szokásainkat is.

Egészségesebb ételek kerülnek az asztalra, jobb lesz a vérkeringés és a

szervezet oxigénellátása is javul. Ebben lehet nagy segítség a

szójabab, amely kifejezetten hangulatjavító ételként híresült el.

Egyrészt rostokban és egészséges szénhidrátokban gazdag, magas az

ómega-3 zsírsavtartalma, ezenkívül nagy szerepet játszik a

vércukorszint egészséges szinten tartásában. Mindezek együttesen,

valamint a magas fehérjetartalom segít megakadályozni a depresszió,

valamint a depressziós tünetek kialakulását. Japánban már célirányosan

hangulatjavítóként fogyasztják a szójababot. Akár nassolnivaló

formájában, akár salátákban vagy húsételek mellé nagyszerű étel!

Szezámmag, mint potencianövelő
Olcsó,

könnyen beszerezhető, feltűnés- és mellékhatásoktól mentes.

Aminosavakban igen gazdag, stabilizálja a vérnyomást, és segít, hogy a

vér akadálytalanul áramolhasson az artériákban. Ennek köszönhetően

növeli a szexuális étvágyat, így ha valaki sűrűbb összebújásra vágyik,

csempésszen szezámmagot kedvese ételeibe. Megszórhat vele salátákat,

vagy készíthet szezámmagos kenyérből szendvicset. De nagyszerű

választás lehet egy szezámmagos bundába bújtatott csirke, vagy szezámmal

dúsított hummusz is.

Kínai szezámmagos csirkefalatok
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemellfilé
A masszához:: 20 dkg liszt; 1 tojás; 1 cs. sütőpor; csipetnyi étkezési keményítő; olaj, só; víz.
A mázhoz:: ecet; méz; olaj; szezámmag; csilipaprika.
Elkészítés:
A

csirkemellet megmossuk, lesózzuk, apró kockákra vágjuk és félretesszük.

A liszttel, a sütőporral, a keményítővel, a tojással, sóval és kis

vízzel masszát készítünk. Wokban olajat forrósítunk, a

csirkemelldarabokat egyenként a masszába mártjuk, hirtelen kisütjük,

majd félretesszük. Nagyobb edényben egy kis kanál ecetet, mézet, kevés

olajat, apróra vágott csilipaprikát és legalább kétmaréknyi szezámmagot

összemelegítünk, és ebbe a mázba forgatjuk a kisült csirkefalatokat.

Nagy adag zöld salátával vagy barna rizzsel tálaljuk.

Fekete áfonya, a jó memóriáért
Festékanyagai,

amelyek a kék színét adják, értékesebb elemekből állnak, mint amilyenek

a gyümölcshúsban vannak. Ezek az úgynevezett antocianinok bioaktív

tulajdonságúak, segítenek megőrizni az ember egészségét. Olyan

betegségekkel szemben lehetnek hatékonyak, mint a szív- és érrendszeri

bajok, valamint a Parkinson- és az Alzheimer-kór. Az

idegrendszerre gyakorolt hatása is igen jelentős, hiszen az áfonya

segít megoldani az emlékezési problémákat, valamint
az öregedést

is lassítja. Ha éppen nincs szezonja a gyümölcsnek, akkor jó

szolgálatot tehet a mélyhűtött változata, feltéve, ha nincs

agyoncukrozva. Fogyaszthatjuk müzlivel, joghurttal vagy egyszerűen csak

magában.

Lencse, a több energiáért
Rostokban

és fehérjékben gazdag, kirobbanó, s ami még fontosabb, hosszan tartó

energiát biztosít. Magas B-vitamin- és vastartalma védi az izomzatot,

rendszeres fogyasztásával hatékonyabban és kitartóbban tudunk

sportolni. Energiatartalma igen alacsony, ellenben hosszú időre

csillapítja az éhséget. Kipróbálhatjuk leves formájában, amely igazán tápláló és egészséges ebéd lehet, de ugyanilyen pozitív hatásai

vannak a lencsesalátának is.

Lencseleves
Hozzávalók 4 személyre:
50

dkg lencse; 4-5 szál sárgarépa, 20 dkg füstölt sonka, 2-3 babérlevél;

bors; 2 dl natúrjoghurt; 1 ek. étkezési keményítő; 1 fej vöröshagyma;

paradicsom; paprika; ételízesítő.
Elkészítés:
A lencsét megmossuk

és feltesszük főni. A sárgarépát és a sonkát apró kockákra vágjuk, a

leveshez adjuk, beletesszük az egész hagymát, a paradicsomot és a

paprikát, valamint a babérleveleket. Megszórjuk ízlés szerint

ételízesítővel vagy adhatunk hozzá egy húsleveskockát is, borsozzuk,

majd miután minden puhára főtt, a joghurtot simára keverjük az étkezési

keményítővel, és a leveshez adjuk. Összeforraljuk, és tálalhatjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek