Válság idején több gyerek születhet

A cím elsőre némiképp ellentmondásosnak tűnhet, de valójában nem az. Erre az érdekes következtetésre jutottak ugyanis a Gallup Organization kutatói.

ÉletstílusSzabad Föld Online2009. 06. 03. szerda2009. 06. 03.
Válság idején több gyerek születhet

Az Oregon Live internetes portálon megjelent új kutatások rámutattak arra, milyen hatásokkal jár a gazdasági válság a leginkább emlegetett problémákon túlmenően. Habár az Egyesült Államokban a párok egy része elhalasztja a gyermekvállalást a jelenlegi rossz gazdasági helyzet és a bizonytalan munkaerő-piaci viszonyok miatt, a recesszió ugyanakkor megnövelheti a nem kívánt terhességek számát is, hiszen a rosszabb anyagi helyzetben lévő nők az olcsóbb, kevésbé biztonságos fogamzásgátlási módszereket választanak.

A Gallup Organization felmérése szerint a gyermekvállalásra alkalmas korú amerikai nők 3 százaléka hagyta abba teljesen a terhesség elleni védekezést, mert most nem engedheti meg magának annak egyetlen formáját sem. Még nagyobb, 6 százalék az aránya azoknak, akik a hormonális fogamzásgátlásról más, kevésbé biztonságos, de olcsóbb módszerre tértek át. További 10 százalék aggódik amiatt, hogy a jövőben nem lesz képes megfizetni az eddig használt fogamzásgátló módszerét – írja az oregonlive.com.

Az Egyesült Államokban a legfrissebb adatok szerint minden második terhesség nem tervezett. Jó gazdasági környezetben általában örömmel fogadják a szülők az új jövevényt, ugyanakkor a jelenlegi helyzetben egy nem kíván terhesség igazi katasztrófa lehet a családnak. A klinikák és az orvosok bejelentései alapján az utóbbi hónapokban több államban is megnőtt az abortuszok és a sterilizációk száma.

Forrás: ELTE-TáTK

Ezek is érdekelhetnek